Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

A hét embere: Puskás Dániel

A hatvani származású költő április 11-én, a magyar költészet napján vehette át a Makói Medáliák díjat a Hagymaházban. Az elsőkötetes szerzőknek járó irodalmi díjat A vakok zsoltára kötetével érdemelte ki a Kuratórium döntése alapján.

– Puskás Dániel nem hagyja szoborrá merevedni a hagyományt: formálgatja, ha kell, le is farag belőle ezt-azt, de képes visszaragasztani is a lefaragott törmeléket. A költő törmelék- és forgácsgyártó, mert erre predesztinálja a sorsba vetettsége, létszorongatottsága. – így vélekedik Csehy Zoltán a költőről és művészetéről kötetének fülszövegében. A “forgácsgyártó” műveiből összeálló A vakok zsoltára pedig a Kuratórium tagjait is egyöntetűen meggyőzték: Puskás Dániel lett a Makói Medáliák tizenharmadik díjazottja.

 – Egy nagyon összefüggő, erős, egyedi hangú és nyelvű verseskötetről van szó. Nagyon erős költői indulás, kíváncsiak vagyunk a folytatásra, mert nagyon magasra helyezte a mércét – mondta el Bíró Balogh-Tamás, a Kuratórium tagja az átadón.

Az eredetileg matematika-fizika faktos költő a középiskola végén fordult az irodalom felé: a Kispál és a Borz, a Quimby és a Radiohead dalai hatottak rá, az első szövegét is a Most múlik pontosan dallamára írta – tudtuk meg Puskás Dánieltől. Magyar szakon, összehasonlító irodalomtudomány szakirányon tanult a szegedi egyetemen, a PhD-t is ott végezte. A 27 éves költő, műfordító 2011-ben publikált először, 2017 végén kiadott első verseskötete a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) gondozásában jelent meg.

– Ritkán gondolkodik az ember, hogy számára mit jelent az írás, de ez egy feldolgozási folyamat, most ez egy ilyen nagyon-nagyon profán kép, de az ürítéshez lehet hasonlítani. Az emberben van valamilyen tartalom, ami nem minden esetben pozitív, jó vagy kellemes, ezt például kiadja magából, vagy így segít feldolgozni a külső ingereket. Egy kicsit megőrzés szerepe is van olyan értelemben, hogy azáltal, hogy az ember leírja, mint egy befőttet, elteszi a későbbiekre – mondta el Puskás Dániel. Hozzátette: a kapcsolatok és szakítások mellett ihletet nyer alkotásaihoz festmények, mítoszok és a zenék által is.

Az elsőkötetes szerző azt is elmondta, hogy bár azóta nem írt még egyetlen egy szöveget sem, de a prózát is kipróbálná. Érdeklik a mítoszok és remete legendák, akiknél az egyedüllétben összemosódik a valóság és az álom közti határvonal, az őrület a valósággal.

Az Makó Medáliák díjat eddig Haraszti Ágnes, Kollár Árpád, Bálint Tamás, Varga Zoltán Tamás, Svébis Bence, Simon Márton, Deres Kornélia, Áfra János, Szőcs Petra, Antalovics Péter, Fekete Anna, Nagy Hajnal Csilla és Puskás Dániel nyerte el.