Hírek Kék hírek Kiemelt hírek

A floridai iskolai mészárláshoz hasonlót tervezett egy magyar gimnazista

2018 januárjában egy közösségi oldalon keresztül, illetve személyes beszélgetések alkalmával utalt arra, hogy a floridai lövöldözésekhez hasonlóan diáktársait lelövi, majd utána öngyilkosságot követ el. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították.

A terhelt az osztálytársainak egy, az amerikai iskola mészárlásról készült amatőr videót is átküldött, illetve egy olyan linket is, amely egy olyan oldalra vezetett, ahol a sorozatlövő gépkarabély képe és leírása is szerepelt. Iskolatársaiban mindez félelmet keltett, tartottak attól, hogy tervét véghez is viszi.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd a beszerzett bizonyítékok alapján a Fővárosi Főügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Osztálya őt emberölés előkészületének bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

A Fővárosi Törvényszék, mint a fiatalkorúak bírósága, a fiatalkorút bűnösnek mondta ki emberölés előkészületének bűntettében, és vele szemben intézkedést alkalmazott, két év próbaidőre próbára bocsátotta. A bíróság egyúttal megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, külön magatartási szabályként pedig önismereti tréningen való részvételre kötelezte. Az ítélet ellen az eljáró ügyész a terhelt terhére súlyosításért, a fiatalkorú vádlott és védője felmentésért fellebezett.

 

Forrás: Fővárosi Főügyészség
Borítóképünk illusztráció.