Hírek Kiemelt hírek Makó

Puskás Dániel kapta a Makói Medáliák díjat

Az elsőkötetes szerzőknek járó irodalmi díjat idén Puskás Dániel, A vakok zsoltára című kötet szerzője kapta. 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapított makói díj célja, hogy támogassa a pályájuk elején álló szerzőket.

A magyar költészet napja alkalmából már délelőtt elkezdődtek a programok Makón: Puskás Dániel egy rendhagyó irodalomórán is részt vett, ahol a versfelolvasás mellett egy Doors dalt is eljátszott, illetve énekelt.

– Évről évre el szoktam mondani, hogy milyen nehéz helyzetben volt a Kuratórium, most azt kell elmondanom, hogy a tavalyinál is nehezebb helyzetben voltunk. Nagyon erős volt az elsőkönyveseknek a felhozatala ebben az évben, és mégis egyhangú szavazással ítéltük oda Puskás Dánielnek a díjat. Nagyon meglepően újszerű az ő könyve azzal, hogy nem használja azokat a mai divatos poétikai elemeket, amelyeket a kortárs költészetnek jelentős része használ, hanem el mer térni, különbözni attól a versbeszédtől, ami ma divatos, és éppen ezért a saját költői nyelve egyedivé teszi az ő költészetét. Egy nagyon összefüggő, erős, egyedi hangú és nyelvű verseskötetről van szó. Nagyon erős költői indulás, kíváncsiak vagyunk a folytatásra, mert nagyon magasra helyezte a mércét – mondta el Bíró Balogh-Tamás, a Kuratórium tagja a díjazott alkotóról és kötetéről.

navigate_before
navigate_next

A Makói Medáliák díjat Toldi János képviselő adta át Puskás Dánielnek. Szabó Aliz tolmácsolásában pedig a költő Jack-in-the-box című versét is meghallgathatta a közönség. A Kuratórium tagjai: Turi Tímea, Orcsik Roland, Bíró-Balogh Tamás és Janáky Marianna.

Az átadót Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész előadása követte, amelyben közreműködött Négyessy Katalin gordonkán. „Az igazat mondd, ne csak a valódit” című előadásában az istenkereső költészet kiemelkedő alkotásait adta elő.

 

Puskás Dánielről és munkásságáról, A vakok zsoltára című kötetéről egy hamarosan megjelenő cikkünkben részletesebben is olvashat.