Belföld Hírek Kiemelt hírek

Vona Gábor a mandátumát sem veszi át

A Jobbik vezetője személyes felelősséget vállal az eredményért, a parlamentbe sem akar beülni. Egyre több tisztviselő mondja el a véleményét a néppártosodásról.

MH – MTI

A leköszönő pártelnök ezt hétfőn a Facebook oldalán tette közzé, jelezve: benyújtotta lemondását, amelyet a Jobbik elnöksége elfogadott. Azt írta: a választási eredményért a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként egyszemélyi felelősséget vállalt, s mivel a választási győzelem nem valósult meg, tartotta a szavát. Vona Gábor ismét kiállt amellett, hogy a Jobbik az ország második legerősebb pártja és az ellenzék egyedüli igazi ereje.

– Mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a közösség a következő időszakban még erősebbé váljon, de 12 év után immáron nem elnökként – fogalmazott, megköszönve több mint egymillió embernek, hogy vasárnap támogatta a pártot.

Azt ígérte nekik, hogy a Fidesz kétharmada ellenére is folytatják a küzdelmet egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországért. A Jobbikra ezután is minden magyar ember számíthat, éljen bárhol a világban – nyomatékosította, bejegyzését a Jobbik mottójával zárva: “magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel”.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke Torockai Lászlónak írt nyílt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak Vonának, hanem mindenki másnak is le kellene mondania.

Az ellenzéki politikus csalódottságának adott hangot a választási vereség miatt, egyúttal “bajtársiatlan dolognak” nevezte párttársa korábbi bejegyzését, arra hivatkozva: míg Toroczkai Lászlóval “elnézően bánt a kormánysajtó”, az elnökség többi tagjával nem.

“Nemcsak Vona Gábornak kell ma lemondania az elnökségben, hanem mindenkinek. Neked és nekem is, mert részesei voltunk a néppártosodásnak” – fogalmazott Sneider Tamás, aki szerint a közösségben nem lehet helye a széthúzásnak.

Megnyilvánult a néppártosodásról a Facebookon Novák Előd volt alelnök is. Azt írta: a radikális politikával 2014-ben már 20 százalék fölé ért a Jobbik, s a migrációs helyzet miatt “épp nyílt volna a tér”, “Vona Gábor – pusztán stílusváltást ígérve, de valójában súlyos tartalmi változásokat is végrehajtva – letérítette a pártot fejlődő útjáról”.

Úgy értékelt: a vasárnap a pártra szavazók jelentős része nem jobbikos, csak “alkalmi-taktikai szavazó”, a törzstábor jelentős része a Fideszre voksolt. Novák Előd azt is megfogalmazta, a Fidesz kampánya inkorrekt volt, tele hazugságokkal, de “ha pálfordulásokkal a Jobbik is eljátssza hitelességét a választók szemében, ha részben Simicska lopott vagyonából folytatja kampányát, akkor nem csoda, hogy nem hitték el pl. a “tiszta kézzel” ígéretét”.

A volt alelnök köpönyegforgatással vádolta meg Vona Gábort egyebek mellett a hanuka üdvözletek miatt. Azt is írta, ilyen mértékű változtatási szándékkal korrektebb lett volna, ha az elnök új pártot alapít. A választók visszanyerése érdekében célként jelölte meg, hogy a Jobbik egy “nemzeti elvpárttá” váljon. Arra utalva, hogy az elnökség mandátuma májusban lejárna, színjátéknak nevezte az elnök ígért lemondását. Hozzátette: tehertétel lett Vona Gábor személye, s ha fontos neki a párt jövője és saját becsülete, akkor háttérbe kell vonulnia.