Nyitrai Tamás nyelvész a magyar költészet napjának előestéjén az Espersit-házban tartott előadást A hetedik címen. Előadásában József Attila költészetét járta körbe egy különös megközelítésből, Hamvas Béla életművének néhány részletének segítségével.

Egy különös találkozóra invitálta az előadó a közönséget: József Attila és Hamvas Béla alkotásaikon keresztül jelentek meg és beszélgettek egymással, Nyitrai Tamás pedig “moderálta” ezt a beszélgetést.

– A Hamvas Bélával való összevetés olyan dimenziókat nyitott meg számomra József Attila költészetében, amire eddig nem figyeltem. Mélyebben látom, értem és szeretem József Attilát – mondta el Nyitrai Tamás, aki Hamvas Bélát mesterének tekinti. Hozzátette, hogy bár az emberek úgy gondolják, hogy ismerik József Attilát, mégis a költő mögött egy nagyon mély, nagyon tudatos, univerzális gondolkodó van, aki lírában fejezte ki magát – előadásában pedig ezt szerette volna kifejezni. A hetedik című verse pedig egy rejtély, ami arra utal, hogy a teljesség maga az ember legyen, hiszen a hetes szám a teljességre utal.

Nyitrai Tamás az előadása előtt elmondta, hogy megtiszteltetés, hogy Makón az Espersit-házban tarthat előadást, ott, ahol József Attila lakott, a városban, ahol férfivá és költővé vált.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest