Hírek Makó

Makónak most van jövőképe

Farkas Éva Erzsébetet kérdeztük az elmúlt évek fejlesztéseiről. Nem szabad különbséget tenni a kisebb intézkedések és a nagy beruházások között, mindkettőre egyaránt szükség van – mondja a polgármester.

Nagy Szabolcs – Makó

– Ön is azok között a polgármesterek között volt, akik aláírták a Lázár Jánost támogató nyilatkozatot. Miért?

– Azért tartottam fontosnak, hogy aláírásommal támogassam Lázár János képviselő urat, mert korábban soha ekkora támogatás, ilyen rövid idő alatt nem érkezett a településünkre. Együttműködésünk keretében soha nem miniszter úr határozta meg, hogy mi kell nekünk. A makóiak véleményét figyelembe véve közösen formáltuk településünk fejlesztési irányait. A következő időszakban ahhoz, hogy az elindult fejlesztések sikeresen megvalósuljanak, szükségünk van Lázár János további kiemelkedő parlamenti munkájára.

– 2014 végén kezdték meg a közös munkát a térség országgyűlési képviselőjével. Hogyan kezdődött? Mik voltak akkor a legfontosabb irányok?

– Miután a 2014-es önkormányzati választások lezajlottak, a miniszter úr felhívott, és a gratuláció után az első kérdése az volt, mikor tudunk egyeztetni az előttünk álló feladatokról. Nem kellett sokat várni, hamarosan személyesen keresett fel Makón, ahol közösen áttekintettük a települési képviselőkkel az előttünk álló feladatokat. Kiemeltük az olyan fontos irányokat, mint a munkahelyteremtés, az egészségügy helyzete, közbiztonság, oktatás, infrastruktúra fejlesztése, sportfeltételek javítása, a város történelmi méltóságának visszaállítása.

– Ezekből mit sikerült megvalósítani?

– A közelmúltban készítettünk egy kiadványt, melyben összegeztük az eddig elvégzett munkánk eredményét. Ebből kitűnik, hogy a legtöbb területen már lényeges előrelépést tettünk. A teljeség igénye nélkül emelek ki ezekből néhányat. A munkahelyteremtésben például sikerült elérnünk, hogy 3 % alá csökkenjen az álláskeresők száma. Ez a legnagyobb közös sikerünk. Elkezdődött az iskolák felújítása, ennek köszönhetően vált korszerűbbé a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, fejlesztés alatt áll a Makói Általános Iskola, a József Attila Gimnázium. Átadtuk az újjá született lelátó- és öltözőkomplexumot, műfüves pályát építettünk a Pulitzer sétányon, újraállítottuk a Návay-szoborcsoportot és az országzászlót. Felújításra került a sportcsarnok, a Hagymaház, az I. és a II. világháborús emlékmű.

Makó a választókerület második legnagyobb települése. Mennyit számít, hogy milyen országgyűlési képviselője van?

– Nagyon fontosnak tartom az országgyűlési képviselő személyét. A fentebb felsorolt fejlesztések nélküle egészen biztosan nem vagy nem ilyen hatékonyan valósultak volna meg. Az a segítőkészség, ahogyan miniszter úr a makóiak felé fordult, példaértékű az összes parlamenti képviselő előtt.

– Mit tart a korábbi városvezetés legnagyobb hibájának?

– Az egyik legnagyobb hibának azt tartom, hogy nem mérték fel a realitásokat. Komoly fejlesztéseket már nem kezdeményeztek az utolsó ciklusban, és ami még ennél is lényegesebb, nem rendelkeztek jövőképpel.

– Voltak olyan eredmények, amelyek bizakodásra adtak okot, csak mondjuk kicsit másképpen kellett hozzáállni, más irányból nézni?

– Az előző önkormányzatnak is voltak jó stratégiái. A könyvtár felújítása mint ötlet náluk is megjelent, de végül nem valósult meg. A hitvallásom, hogy keményen, ugyanakkor a makóiak iránt alázattal kell dolgozni. Ebben a törekvésemben Lázár Jánosban partnerre leltem.

– Makóra rengeteg forrás érkezett, mégis a legtöbb fórumon az apróbb intézkedések, mint például a támogatások, vagy a járdaprogram keltette fel az itt élők figyelmét. Lehet fontossági sorrendet rakni a nagyberuházások és a kisebb összegbe kerülő lakossági intézkedések között?

– Véleményem szerint nem lehet. Nem szabad fontossági sorrendet felállítani, ugyanis mind a kettőre szükség van egy város fejlődése, jövője szempontjából. Vannak programok, támogatások, amelyek rövidtávon, és vannak, amelyek hosszútávon fontosak Makónak.

– A Makovecz-örökség ápolása fontos része volt ennek a ciklusnak. Elégedett ennek a haladásával?

– A Makovecz-örökség ápolása egyik fő törekvése a jelenlegi városvezetésnek. A korábban megvalósult, renoválásra szoruló épületeket már felújítottuk. A könyvtár építése folyamatban van. A Hagymatikum fejlesztésével és a Páger mozi és rendezvényházzal kapcsolatban is már megindultak az előkészületek. Természetesen egyes fejlesztések haladhatnának gyorsabban is, de ezek rajtunk kívül álló dolgok miatt húzódnak el kissé. Fontosnak tartom ugyanakkor azt is kiemelni, hogy semmiképpen nem szeretném, ha a gyorsaság a minőség rovására menne, mert sajnos erre is láttunk már példát!

– Turisztikában már most hatalmasat lépett előre a város, és számos beruházás még folyamatban van. Az adóbevételen kívül mit tesz ez hozzá Makó fejlődéséhez?

– A legnagyobb kitörési lehetőség a városnak a Makovecz-örökség adta lehetőségek, turisztikai fejlesztések határon innen és túl. Legnagyobb állami támogatásunk is ehhez kapcsolódik, a Hagymatikum bővítése, mely új és újszerű szolgáltatások megjelenését segíti elő (vízisport, új gyógyászati kezelések, szálláshelyek, vendéglátás bővítése) és további munkahelyek létesítését.  Városmarketing irodát hoztunk létre, tematikus városi helytörténeti, kultúrtörténeti útvonal kialakítására is nyertünk turisztikai pályázatot. A Maros-part fejlesztésére is nyújtottunk be pályázatokat, itt még bőven vannak tartalékok.

Azért mégiscsak egy nagy mezőgazdasági múltú településen vagyunk. Ezen a területen miket tart a legnagyobb előrelépésnek?

– Az elmúlt időszakban a helyi piacon eltöröltük a helypénzt, megszüntettük a mezőőri járulékot, a hagymatermesztés támogatására pályázatot hirdettünk. A makói hosszúgyökérnek elsőként HÍR-díjat (Hagyományok-Ízek-Régiók), majd az Európai Bizottságtól oltalom alatt álló földrajzi jelzést kaptunk. A makói gazdák szövetkezetének pályázatait támogatjuk, a gazdaszékház felújítására is sor kerül.

– A munkanélküliség ezt a térséget hosszú ideje sújtotta. Országos szinten ez jelentősen csökkent, Makón is hasonló a tendencia?

– Mint ahogyan korábban is említettem, Makón a munkanélküliség komoly problémát okozott a közelmúltban. Ezen mindenképpen változtatni kellett. A magyar állam a Continentál csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. bővítésére egy milliárd forintos támogatást nyújtott, így több száz új munkahely jött létre. A kis- és középvállalkozások támogatása is megindult. Csak Makón közel 40 ilyen cég nyert magyar vagy európai uniós pályázatokon közel 1 milliárd 400 ezer forint támogatást.

– Az egyik legfontosabb dolog, amivel a korábbi városvezetések és kormányok adósai maradtak az itt élőknek, a Honvéd városrész fejlesztése. Ez most elindult, de mik a lényeges elemei?

A Honvéd-program két részben valósul meg. Van egy úgynevezett „szoft” része. Ennek a célja, hogy átalakuljon a munka világával való kapcsolat az iskoláskorúak és a munkaképes korúak körében, növekedjen a középiskolát sikeresen elvégzők száma Honvéd városrészben. Olyan programok indultak, mint az Otthon lenni otthon, ahol családgondozói tevékenység keretében olyan tanácsadásra kerül sor, ami biztosítja, hogy az iskolás gyermekek otthoni pihenésének, a rendezett életvitel folytatásának feltételei teljesüljenek. Az elindult Tanulóműhely-program célja, hogy az iskolai előmenetelt, az tanulást és a felzárkóztatást segítsék, csökkentsék az SNI-s és egyéb tanulási problémás gyermekek számát. A Tehetséggondozás-program keretében személyiségfejlesztésre kerül sor. Az Egyéni egészségfejlesztési tervek tevékenység időszaka alatt, minden év tavaszán egészségfelmérés, szűrések történnek. A Kaláka-program a városrész legnagyobb problémájára fókuszál. A leromlott lakókörnyezet, a magánterületek és közösségi területek karbantartása, gondozása nem megoldott. A házelújítás, -javítás alapjait szakemberek vezetésével szervezett alkalmakon sajátíthatják el a résztvevők.

Ezeken kívül aszfaltozásra kerül 14 utca, ahol a csapadékvíz-elvezetést is megoldjuk. Felújítjuk az úthálózatot, mely az alábbi utcákat érinti: Vasvári, Aulich, Szende, Bem, Sarkantyú, Balassa, Pozsonyi, Lendvai, Táncsics, Alma, Fuvola, Bánffy, Szigethy, Szondi.

Renoválunk 14 önkormányzati tulajdonú lakás. A városrész nem rendelkezik településközponttal, ezért a pályázatból megépül egy 350 négyzetméteres közösségi ház, amely lehetőséget biztosít különböző foglalkozások, rendezvények megtartására, klubok működésére.  Az épület rendelkezni fog egy nyitott színpaddal is, ahol szabadtéri közösségi rendezvények lesznek. A közösségi ház mellett gyermek- és felnőttjátszótér kerül kialakításra, valamint egy foci- és egy kosárlabdapálya is helyet kap. A Biztonságos Makó-program keretében további 7 db térfigyelő kamera kerül kihelyezésre a városrészben.