Hírek Kiemelt hírek Színes Térség

Disznóságokat készítettek az apátfalvi hagyományőrzők

Közel két mázsás disznót dolgoztak fel az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport tagjai. Olyan finomságok készültek, mint orjaleves, pörkölt, hurka, kolbász és töltött káposzta.

Mint ahogy az elmúlt években, idén is remek hangulatban telt az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport tagjai által szervezett hagyományőrző disznóvágás. Bár most a népi öltözet otthon maradt, a jó kedv és a pálinka a Langó Hagyományőrző-házban maradt. Langó Imre elárulta, reggel 6-kor kezdték a munkát, és ahogy már tavaly is, idén is hagyományos módon történt a disznóvágás.

– Először szalmával, utána fapörzsölővel pörköltük, de hogy haladjunk is, gázpörzsölővel fejeztük be a munkát – mesélte Imre bácsi. – A kolbászhúsnak valót már befűszereztük, pörköltet is főzünk, hogy ebédre már kész legyen. Vacsorára hurka, kolbász és töltött káposzta is lesz. Reggeli is készült, ugyanis resztelt májat tálaltunk fel.

Imre bácsi elárulta, a sertés 180-190 kiló is lehetett. Inkább húsosabb volt, mint szalonnás, így ezért is készülhetett ilyek sok minden disznóság. Idén is sült házikenyér Tóth Tamásnak köszönheteően, illetve különböző ízesítésű kőttesek is.

A szombati disznóvágáson részt vettek a Pódium Színpad tagjai, illetve az énekkarban és a citerazenekarban éneklők-zenészek is, akik szervesen kivették a munkából a részüket.