Kiemelt hírek Makó

Felavatták a Váll-Ker Kft. új üzemcsarnokát

Felerészben uniós támogatásból épült az előkészítőnek és a festőműhelynek is helyt adó üzemcsarnok, melyet ma avatott fel Tóth István cégvezető, Szabó Balázs főmérnök, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő.

Tóth István a dolgozók jelenlétében rendezett avatón mondott köszöntőjében elmondta: a cég 195 millió forintos beruházással építette fel új üzemcsarnokát, ahol az összeállított kandallók felületkezelése és festése történik a legkorszerűbb technológiával, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően. Hozzátette: a teljesen magyar tulajdonban álló cég egy újabb, 660 millió forintos beruházáshoz nyert 50 százalékos támogatást. Ebből az új csarnok szomszédságában még két üzemcsarnokot építenek, ezekben a tűzterek automatizált gyártása folyik majd. E fejlesztések biztosítják a vállalkozás hosszú távú versenyképességét.

navigate_before
navigate_next

– Nagyon nagy nap ez a mai a Váll-Ker Kft. életében, hiszen aki itt dolgozik, tudja, hogy a csarnokok nem a technológiai sorrendben voltak berendezve, ami azt jelentette hogy a félkész termékeket egyik helyről a másikra kellett mozgatni. A próbagyártás már megtörtént – mondta. Hozzátette: minden dolgozó munkája hozzájárul ahhoz, hogy a cég a fatüzeléses kandallóival jó hírnevet szerezzen egész Európában. A cég a beszállítókkal együtt mintegy 600 családnak ad megélhetést, a tulajdonosok 25 éve minden megtermelt forintot visszaforgatnak a cégbe, hogy világszínvonalú terméket tudjanak előállítani, ezzel a csarnokkal még néhány évig, a majdani új kettővel pedig további tíz évre.

Tóth István megköszönte Lázár János támogatását, akitől, mint mondta: nem tudtak olyat kérni, amit nem teljesített volna. A cégvezető hozzátette a vállalat fizikai dolgozóinak három esztendeje minden évben, így az idén is 20 százalékkal emelték a bérét, s teszik ezt majd jövőre is. Igaz ehhez mindenkinek többet és hatékonyabban kell dolgoznia. De megköszönte a városnak a kormányzattól érkezett támogatásait is.

Szabó Balázs főmérnök az új csarnokról szólva elmondta: azért volt fontos az új festőcsarnok megépítése, mert a régi 2-es és 3-as csarnokban már nem a legkorszerűbb technológiával rendelkeztek, a kandallók mozgatása sok problémát okozott, szigorodtak a környezetvédelmi előírások és a dolgozók számára biztosított körülmények sem voltak megfelelőek. Az új csarnok már 21. századi színvonalú körülményeket biztosít. Egyik felében a felület előkészítő, míg a másikban a festőműhely kapott helyet. Az utóbbiban festőrobot dolgozik.

Farkas Éva Erzsébet polgármester ünnepi beszédében azt mondta ez a beruházás nem csak a Váll-Ker Kft., de a város számára is nagy jelentőségű. A cég számos városi rendezvény, civil és sportszervezetet is segít. Lázár János segítségével közel 3 milliárd forint érkezett kis- és középvállalkozások támogatására.

Hallgassa meg Farkas Éva Erzsébetet:

Lázár János ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány kötelessége a vállalkozások – különösen az exportra termelő cégek – fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy azok és az ország is versenyképesebb lehessen. Elmondta a vállalkozások tulajdonosait és vezetőit a munkavállalók bérének emelésében is segíteni kell. A Váll-Ker Kft. és a hasonló cégek számíthatnak az állam támogatására – emelte ki.

– Makón alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak, mindenkiről gondoskodni kell, és mindenkinek segíteni kell, aki dolgozik. Büszke lehet a város arra, hogy a néhány évvel ezelőtti kétezer munkanélküli helyett ma már csak néhány százan vannak, akik állást keresnek – hangsúlyozta a miniszter azzal, hogy a vállalkozók a szakmai utánpótlás megteremtését tartják az egyik legkomolyabb kihívásnak. A kormánynak sok feladata van a szakképzés területén, példaként említve a Váll-Ker Kft.-t, amely a városban egyik elsőként kapcsolódott be a duális és gyakorlati képzésbe.

De nézze meg mit is mondott a térség országgyűlési képviselője:

A megnyitót követően a vendégek meg is nézték, hogyan folyik a termelés az új üzemcsarnokban.