Kiemelt hírek Makó Térség

80 millióból fejlesztik a lelki egészséget Makó és Vásárhely térségében

Negyven millió forintot nyert egy uniós pályázaton a vásárhelyi Egészségfejlesztési Iroda a lelki egészség gondozására és ugyanennyit a makói. Nyártól számos programot szerveznek – jelentette be ma Kallai Árpád a kórház főigazgatója és Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP programigazgatója.

Mentális egészségfejlesztéssel bővíthetik munkájukat a vásásárhelyi és a makói egészségfejlesztési irodák, miután 40-40 millió forintot nyertek erre a célra. A nyáron kezdődő programsorozat a vásárhelyi térség valamennyi településére kiterjed.

Hallgassa meg Kallai Árpád főigazgatót:

Kallai Árpád hozzátette, mindkét járásban nagy szükség van a a programra, melyben a depresszióról, az öngyilkosság kérdéséról és a mentális egészségről lesz majd szó. Kiemelt feladata lesz a programnak a lelki egészség formálása a legfőbb célja. A „Van megoldás, keressük közösen a kiutat!” szlogennel induló sorozatban minden településen rendeznek programokat, melyek mindenkinek szólnak, de elsősorban a a serdülőknek és a nyugdíjasoknak, akiknél ezek a problémák leginkább előfordulhatnak.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP igazgatója elmondta: elsősorban a tudás átadása a program célja. De hallgassa meg mit mondott:

Hozzátette: együttműködnének a civil szervezetekkel és sportegyesületekkel. A vásárhelyi térségbe 169 eseményt terveztek, míg a makóiban 21-et, lévén ott sokkal több a kistelepülés. A vásárhelyi térségben 36, míg a makóiban 27 hónapig tart a program, de ez nem jelenti azt, hogy ezt követően felhagynának a mentális egészségmegőrző programokkal. Makón bővítik az egészségfejlesztési irodát egy tréningszobával, s mindkét helyen 2-2 újabb munkatársat alkalmaznak.

Ezekben olyan külső szakemberek vesznek részt, mint Gál Zita egyetemi adjunktus és Sipka Tünde szakpszichológus, illetve Grezsa Ferenc pszichológus.