Kék hírek Kiemelt hírek Ország-világ Térség

5 év fegyházat kapott a rendőrpisztoly után kapkodó afgán

A. S. a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal szegedi épületében vesztette el türelmét és elvette az egyik őt kísérő rendőr pisztolyát.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa érdemben helybenhagyta a Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, melyben a bíróság A. S. vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt bűnösnek mondta ki és ezért a vádlottat halmazati büntetésül 5 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó rendőrök 2016. augusztus 26-án a rendőrkapitányság fogdájából szállították át az afgán állampolgárságú vádlottat a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal szegedi épületébe, idegenrendészeti eljárás lefolytatása végett. A vádlottal szemben az intézkedés során mindvégig kényszerítő eszközt alkalmaztak, kezei elől meg voltak megbilincselve, továbbá bilincsrögzítő deréköv és vezetőszár is volt rajta.

Az épület ügyfélvárójában tartózkodó vádlott az adminisztratív okok miatt elhúzódó ügyintézés miatt egyre türelmetlenebbé és agresszívabbá vált, majd az őt lefogni próbáló rendőr jobb oldalán lévő fegyvertokban tartott lőfegyverének markolatára ráfogott, kioldotta a fegyvert rögzítő klipszet, a fegyvert kihúzta a tokból és azt két kézzel behúzta mellkasához oly módon, hogy a fegyver csöve előre nézett.

Ekkor a rendőrök földre vitték a vádlottat, a fegyver visszaszerzése érdekében dulakodásra kényszerültek az ellenállást tanúsító vádlottal, aki ennek során megharapta az egyik intézkedő rendőr bal hüvelyk, illetve középső ujját. A rendőröknek végül együttes erővel sikerült lefogniuk a vádlottat.

A fenti magatartásával a vádlott a vele szemben intézkedni szándékozó rendőröket, mint hivatalos személyeket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozta, valamint engedély nélkül szerezte meg a lőfegyvert.

A másodfokú bíróság az ügyben megtartott nyilvános ülés eredményéhez képest úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat maradéktalanul betartva, az ügyben megalapozott tényállást állapított meg, abból helyesen következtetett a vádlott büntetőjogi felelősségére, továbbá a büntetés kiszabására vonatkozó rendelkezéseket is helyesen alkalmazva, arányos szankciót állapított meg, éppen ezért a másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet érdemben helybenhagyta.