Hírek Kiemelt hírek Térség

A csontritkulásról tudhattak meg többet Földeákon

Dr. Széll Sára reumatológus főorvos egy olyant betegségről tartott előadást, amely a nőket és a férfiakat egyaránt érinthet. A csontritkulás az életmódunk megváltoztatásával és sok mozgással megelőzhető. A földeákiak a kórházzal kapcsolatban is kérdezhettek. 

Előadással egybekötött fogadóórát tartott dr. Kallai Árpád főigazgató, Dr. Nagy Jenő telephely igazgató főorvos és dr. Széll Sára reumatológus főorvos. A főigazgató az emlőrákról beszélt a megjelent földeáki asszonyoknak, akiknek megmutatta, hogyan kell önvizsgálatot végezni. Ehhez két műmellet is használhattak a nők.

Dr. Széll Sára reumatológus főorvos a csontritkulásról és annak megelőzéséről számolt be az érdeklődőknek. Az előadása során kiemelte a szűrővizsgálatok fontosságát, amely során már a korai stádiumban lévő betegség is kiszűrhető.

– Sajnos napjainkban nagyon gyakori betegséggé vált, amely nőket és férfiakat egyaránt érint. A nők vonatkozásában a gyakoribb – fogalmazott a főorvos. – A csontritkulás kialakulásának a legfőbb oka az életmódunkból adódhat: az élvezeti cikkek, mint a kávé, az alkohol és a kóla nagy mennyiségű fogyasztása, de a mozgásszegény életvitel is nagymértékben befolyásolja. Továbbá vannak olyan gyógyszerek is, amelyek okozhatnak csontritkulást. Nekünk az a feladatunk, hogy minél hamarabb felismerjük ezt a betegséget.

A földeákiak kipróbálhatták az újraélesztést is, amely nem is olyan egyszerű – az elmondásuk szerint. Két műmellet is megtapinthattak, illetve gyakorolhatták az önvizsgálatot is. Nagy Jenőhöz a kórházzal kapcsolatban fordultak az érdeklődők: szóvá tették, hogy többször megesett már, hogy egy időpontra több beteget írtak be egy-egy szakrendeléshez. A makói labor pedig dicséretet kapott, ugyanis az új, sorszámos rendszer bevezetése óta sokkal gyorsabban megy a vérvétel.