Hírek Kiemelt hírek Színes

Több száz zenész játszik majd együtt a Szegedrockson

Négy dalt, két külföldit, illetve két hazai slágert fognak eljátszani április 21-én a Dóm téren a résztvevő zenészek. Már most közel négyszázan vannak, és még több mint egy hétig lehet jelentkezni a zenei flashmobra.

Nem mindennapi sajtótájékoztatón mutatták be a „bejátszó zenekart” és a legfiatalabb, illetve legidősebb zenészét a Szegedrocksnak, amely az országban egyedülálló módon hozza majd össze hazánk zenészeit. Egy rövid koncert formájában játszották el azt a két dalt, amely helyet kap a flashmobon.

Gajda Ferenc, a Szegedrocks főszervezője elárulta, hogy az olaszországi Rockin’1000 produkció cesenai akciója mellett egy hazai esemény is motiválta az esemény létrehozásában.

– Volt egy szolnoki zenésztábor, ahol a kisebbik fiam részt vett, ott láttam 150 csillogó szemű fiatal titánt. Én aktív zenészként még körbe tudtam turnézni az országot a klasszikus értelemben, és elszomorító az élőzene helyzete Magyarországon és a világon is – mondta el Gajda Ferenc, hozzátéve, hogy a magyar zenét meg kell mutatni, és egy ilyen flashmob alkalmas erre.

– Engem pont az a katarzis érdekelne, hogy milyen ez, amikor kvázi közönségként is zenélek, engem sokkal jobban izgat ez az élmény, ugye olyan már volt ezerszer, hogy egy nagy koncerten többezredmagammal a számunkra ikonikus zenekar refrénjeit üvöltve énekeltünk, és ez egy olyan katarzis, hogy az ember libabőrözik tőle. Én egy ugyan ilyen élményre számítok, azzal kiegészítve, hogy itt most nem csak éneklünk, hanem muzsikálunk is egyszerre több százan – mondta el Czutor Zoltán, a „bejátszó zenekar” énekese.

A Szegedrocks az élő zene népszerűsítése mellett össze is hozza az ország zenészeit. A legfiatalabb a 12 éves dobos, Gajda Döme, aki több mint 6 éve dobol, és már zenekara is van. Mint elmondta, a kedvence a Foo Fighters és a benne játszó Dave Grohl, aki a Nirvana dobosa is volt. A legidősebb zenész pedig Kelemen István, a Szegedi Öreg Rockerek egyesületének vezetője. Mint elmondta, ’62-ben állt először dobogón, jelenleg pedig a Juniolds zenekarban játszik. A Szegedrocksot pedig azért tartja jó kezdeményezésnek, mivel a zene barátságot kovácsol, Szeged pedig országosan is kiemelkedő a zenészek számát tekintve.

Jelentkezni a flashmobra április 10-ig lehet, ráadásul több hangszerrel is lehetőség van bekapcsolódni a közös zenélésbe. A négy dal, amelyet előadnak majd: Blur – Song 2, Billy Idol – White Wedding, Sun City – Nem izgat és a Tankcsapdától az Ez az a ház.