Drónos vérkeringés, ébredő természet, történelemhamisítás, hit és konzumizus. Szombati koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Vérkeringés

Felszabadító elkerülő.

Egy néhány perces drónvideót készített a Vásárhelyi Televízió az egy hete átadott északi elkerülő útról – olvasható a Promenad.hu-n.

„A felvételen látszik, hogy az új út teljesen beilleszkedett Vásárhely ‘vérkeringésébe’, ugyanis személyautók, tehergépjárművek és kamionok is előszeretettel használják azt.”

Így halad a forgalom az északi elkerülőn (videó) – A hírek főutcája

Egy néhány perces drónvideót készített a Vásárhelyi Televízió az egy hete átadott északi elkerülő útról. A felvételen látszik, hogy az új út teljesen beilleszkedett Vásárhely „vérkeringésébe”, ugyanis személyautók, tehergépjárművek és kamionok is előszeretettel használják azt. Íme a drónvideó: A héten több vásárhelyivel is beszéltünk, akik szerint azóta már érezhetően kisebb a forgalom és csendesebb a város.

Nászruha

Ébred a természet.

A hideg, havas márciusi időjárás következtében kicsit késve kezdtek násztáncba a túzokkakasok a pusztákon, de már látványos vetélkedés folyik a dürgőhelyeken – írja a Vásárhely24.

„A túzokok dürgése jellemzően március közepétől veszi kezdetét, legalábbis a dürgésnek az a fázisa, ami már a madarak viselkedésében is megmutatkozik. A kakasok külső jegyeinek megváltozása; azaz a nászruha kialakulása és a bajusztollak növesztése ugyanis már a téli hónapokban megindul, hogy tavaszra teljes pompában virítsanak.”

A márciusi tél után beindult a túzokdürgés – Vásárhely24

A hideg, havas márciusi időjárás következtében kicsit késve kezdtek násztáncba a túzokkakasok a pusztákon, de már látványos vetélkedés folyik a dürgőhelyeken. A túzokok dürgése jellemzően március közepétől veszi kezdetét, legalábbis a dürgésnek az a fázisa, ami már a madarak viselkedésében is megmutatkozik.

Hamisítás

Románia létező valósága.

Erdély elmúlt száz évéről és a magyar–román viszonyokról beszélget Tőkés László EP-képviselővel a Mandiner.hu.

„1920. június 4-én a trianoni békediktátum jóvoltából a régi Román Királyság, vagyis a Regát ölébe hullottak hatalmas területek, köztük Erdély. Én nem tagadom a románok érdemeit ebben a folyamatban, mert a politikusaik nagyon célszerűen jártak el, és jól tudták mozgósítani népüket. Ugyanakkor meg kell mondani ma is a románoknak, hogy a történelmet nem szabad összetéveszteni a politikával. Az, ahogyan beállítják a történteket, történelemhamisítás. Mindemellett persze a mai Románia egy létező valóság.”

Az autonómia az utunk – Tőkés László a Mandinernek | Mandiner

Mivel határmódosítására nem gondolhatunk, olyan politikai eszközt kellett keresnünk, amely kiválthatja ezt – mondja Tőkés László a Mandinernek. A romániai rendszerváltás hős lelkésze szerint az autonómiáért vívott harcot nem szabad feladni. A 11 éve európai parlamenti képviselő politikust Erdély elmúlt száz évéről és a magyar-román viszonyokról is kérdeztük. Interjúnk.

Titok

Hit és konzumizmus.

Ha az ünnep alól kivész a hit, akkor akár egy nemzedék alatt is kikophat a hagyomány – figyelmeztet Erdő Péter bíboros a Hirado.hu cikkében.

„Erdő Péter szerint a fogyasztói társadalommal járó jelenségek nem írhatják felül a hitet. Aki hisz, annak Isten van az első helyen, mint fogalmazott. A húsvéti titok be kell, hogy töltse az ünnepnapok hangulatát. Emlékeztetett: a késői ókorban is volt konzumizmus. Példaként hozta, hogy Szent Ágoston az Isten városáról című művében is leírta: az emberek jobban szeretnek mulatni, mint azelőtt, és közben nem veszik észre, hogy összeomlóban van a birodalom. Van, hogy elhatalmasodik a ‘carpe diem’-érzés, miszerint csak a mostani pillanat a biztos.”

Erdő Péter: A kereszténység az örömhír vallása, amit tovább kell adni

Ha az ünnep alól kivész a hit, akkor akár egy nemzedék alatt is kikophat a hagyomány – figyelmeztetett a bíboros az M1-nek adott ünnepi interjújában. Az egyházi vezető szerint a fogyasztói társadalommal járó jelenségek nem írhatják felül a hitet. Mint fogalmazott: a húsvéti titok be kell hogy töltse az ünnepnapok hangulatát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest