Hírek Kiemelt hírek

A Czeglédy-ügy és a cipősdobozok

 

A TV2 tényfeltáró riportja nyomán a Fidesz arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, tisztázza kapcsolatát az előzetesben ülő Czeglédy Csabához.

Portálunk is több alkalommal foglalkozott azzal a magyar közéletben komoly viharokat kiváltó iskolaszövetkezeti üggyel, melynek kapcsán jelenleg Czeglédy Csaba balliberális szombathelyi önkormányzati képviselő – aki ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is több ügyben ellátta – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Azt is megírtuk, mélységesen felháborítja a Czeglédy-ügy Czirbus Gábor makói alpolgármestert, aki maga is megpróbált utánajárni, hogyan működött a Czeglédy Csaba által vezett Humán Operátor Zrt. Annál is inkább, mert helyi károsultak is lehetnek.

A már a büntetőbíróságon folyó ügyben a vád szerint a makói székhelyű szövetkezet 2011 szeptemberétől biztosított diákokat egy a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működő kft. által közvetített munkák elvégzésére. A munkát a diákok elvégezték, a szövetkezet kiállította a számlát a kft.-nek, ennek ellenére nem nyújtott be áfabevallást, és 2012 első negyedévében több mint 136 millió forint adó befizetését mulasztotta el, az elsőrendű vádlott cégvezetése mellett. 2012 áprilisától a szövetkezetet a másodrendű vádlott irányította, a szervezet ezt követően 426 millió forint adót nem fizetett be. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó iskolaszövetkezet két vezetője ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat. Czeglédy Csabát itt tanúként hallgatta meg a bíróság.

Ezekben a napokban pedig ismét Czeglédy Csaba nevétől hangos a sajtó. A TV2 Tények tényfeltáró riportsorozata nyomán a Fidesz arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, tisztázza saját és pártja kapcsolatát Czeglédy Csabával.

Alább az MTI tudósítása olvasható Halász János, a Fidesz szóvivőjének mai sajtótájékoztatójáról.

„A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza, ‘hány cipős dobozt kapott tele pénzzel’ a börtönben ülő Czeglédy Csabától.

Halász János, a kormánypárt szóvivője pénteken, Budapesten újságíróknak kifejtette, újabb botrányos részletek láttak napvilágot a Czeglédy-ügyben, híradásokból kiderült ugyanis, hogy Czeglédy Csaba cipősdobozban szállította az áfacsalásból ellopott pénzt a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének.

Kiemelte, egy védett tanú vallomása szerint a börtönben ülő Czeglédy Csaba Gyurcsány jobb keze volt, mindig neki szóltak, ha készpénz kellett valamilyen illegális dologra.

‘Czeglédy cipősdobozokban vitte a pénzt Gyurcsánynak, bejáratos volt a Gyurcsány-házba, így már értjük, hogy Gyurcsány miért védi annyira Czeglédyt és miért járkál Czeglédyhez’ – mondta Halász János, majd hozzátette, ‘és így már azt is értjük, hogy miről beszélt Gyurcsány Ferenc, amikor azt mondta: jobb ha nem tudjuk, hogy honnan vándorolt hozzájuk a pénz’.

A Fidesz politikusa felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza magát, továbbá közölje, mennyi pénz vándorolt a DK-hoz és a MSZP-hez ezekben a cipősdobozokban, és kik kaptak még pénzt azokból” – áll az MTI tudósításában.

A TV2 riportját itt nézhetik meg. A riport következő részét a Tények pénteki adásában tekinthetik meg, este 6 órakor, majd a következő napokban ugyanezen időpontban ígérik a folytatást.

Borítókép: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely