Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Arató Gergely: a baloldali szavazókat nem lehet megtéveszteni

A DK oktatáspolitikusával makói fóruma előtt készítettünk interjút arról, miért támogatják Rója Istvánt, mit gondol a kampányról, és mire számítanak a Jobbiktól a választás után.

Nagy Szabolcs – Makó

– Ebben a választókerületben az önök által támogatott jelöltet nagy erőkkel akarják rávenni a visszalépésre? Országszerte tapasztalt még ilyet máshol?

– Azt valóban tapasztalom, hogy vannak olyanok, akik cinkelt lapokkal játszanak, és megpróbálják a saját jelöltjüket az egyetlen lehetséges ellenzéki jelöltként eladni. Ugyanakkor azt is látom, hogy ebből a szempontból a baloldali szavazókat nem lehet megtéveszteni. Nekem mindenhol azt mondják, hogy tudják hova érdemes szavazni, kik az esélyes jelöltek, elsősorban a DK és az MSZP közös jelöltjeire. A szavazók fejében rend van.

– Ez a kampány erősen feszegeti a határokat, mi az ön szerint ami még belefér, és mi az ami már nem etikus?

– Sok olyan van, amit használnak bizonyos pártok, ami már nem lenne etikus, de szerintem a választók meg fogják büntetni őket ezért. Ha van egy párt, amelyik azt mondja, hogy kormányváltást akar, de még szóba sem áll a többiekkel, nemhogy visszaléptetni, az teljesen világosan jelképezi, hogy annak a pártnak a szándékai nem tisztességesek. De nem akarok mellébeszélni, a Jobbikról van szó, miközben Orbán Viktor ellenfelének tüntetik fel magukat, semmilyen áldozatra nem hajlandók azért, hogy az ellenzéknek több esélye legyen győzni.

– A választásokig még mindenki azt mond, amit akar, aztán viszont egy teljesen új kör kezdődik. El tud olyat képzelni, hogy a Fidesz és a Jobbik koalíciót köt, hogy megakadályozzák a baloldal kormányalakítását?

– Sajnos ez sincs kizárva, én máig nem láttam olyan egyértelmű választ a Jobbik részéről, hogy mit kezdene akkor, ha egyedül nem tudná megszerezni a többséget. Ugye mindig azt mondják, hogy ők majd egyedül győznek, ez teljesen irreális, de olyan forgatókönyvük nincsen, hogy e nélkül mi történne. Nem hajlandók megmondani, hogy ilyen esetben a Fideszt segítenék hatalomra, vagy benne vannak az ellenzéki együttműködésben.

– Nagy értékrendbeli különbségek a baloldalon belül nincsenek?

– Nagyon sok egyeztetés volt. A hozzám legközelebb álló területen, az oktatásban. Van egy olyan oktatási minimum, amit 9 ellenzéki párt és a fontosabb civil szervezetek közösen dolgoztak ki, nagyon sok dologban van megegyezés. Van együttműködési és koalíciókötési hajlandóság, képesek vagyunk közösen dolgozni a politikánk különbségei ellenére is. Az is érdekes, hogy a Jobbik ennek az oktatási programnak a kidolgozásában végig részt vett, majd az utolsó pillanatban, megírta Dúró Dóra, hogy nem írják alá. Meg is mondta, hogy miért, azért mert nem ért egyet azzal, hogy az egyetemek teljes autonómiát kapjanak, és nem ért egyet azzal, hogy a roma gyerekeket nem szabad elkülöníteni az iskolában. Ezt a kettőt akarta kihúzatni.

– Karácsony Gergely már név szerint is mutatott be embereket, akiknek helyet szánna a kormányban. Ezek után mennyire hiteles úgy kiállni, mint Vona Gábor, hogy ilyen rendszerben kormányoznánk, de neveket nem mondok?

– Valamilyen választ próbáltak adni az árnyékkormány megalakítására, de ez egy nagyon erőtlen válasz volt.

– Miért döntöttek úgy, hogy Rója Istvánt támogatják?

– Én már igazgató korából ismerem Rója Istvánt, oktatási államtitkárként én több alkalommal jártam Makón, találkoztunk egymással, nagyon nagyra értékelem azt a szakmai munkát amit végez. Ennek a térségnek volt már olyan országgyűlési képviselője, aki fontos országos politikai tisztséget töltött be, ebből a választókerületnek nem biztos hogy sok haszna volt, vagy csak bizonyos részeinek. A baloldal közös jelöltje viszont valóban a helyi ügyeket képviseli, nagyon fontos munkát tud végezni az oktatás területén. Az oktatást rendbe kell hozni, vissza kell adni a gyermekeknek, a szülőknek és a tanároknak az iskolákat, hogy ne a kormány végrehajtó szervei legyenek.

– Gőgös Zoltán azt mondta korábban, hogy Rója Istvánra nem is kifejezetten pártpolitikusként számítanak, hanem szakemberként. Ön ezzel egyetért?

– Természetesen. Neki egy olyan szakmai életútja, helyi ismertsége van, ami alkalmassá teszi arra, hogy nagyon fontos szakmai szerepet töltsön be.

– A DK számára mi számít a választás tétjének?

– Számunkra az, hogy tovább távolodunk-e Európától, tovább távolodunk-e a nyugati életszínvonaltól, kultúrától, amelyhez Magyarország ezer éve tartozni akar. Az ellenkező irányba fordulunk-e el, a keleti diktatúrák, oligarchák országainak az irányába. Európa és Orbán között kell most választani, és én nagyon remélem, hogy a magyar választók Európára szavaznak.

– Önök több nagyon megosztó témával is kampányolnak, megéri e mögött kiállni?

– A kutatások azt mutatják, hogy a választók döntő többsége is úgy gondolja, hogy azok vegyenek részt az ország sorsát meghatározó döntésekben, akik itt élnek, és vállalják ezeknek a következményeit. Ez nem csak a DK szavazókra igaz, hanem a többi baloldali, sőt még a Fidesz és a Jobbik szavazók egy nagyon jelentős részére. Mi egy olyan ügyet képviselünk ezzel, ami egyesíti ezt az országot, egy olyan igazságtalanságot akarunk kijavítani, ami nagyon sokakat zavar. Én azt hiszem, hogy ebben a témában mi képviseljük azt a helyes álláspontot, ami mögé nyugodt szívvel be lehet állni.