Hírek Kiemelt hírek Ország-világ Sport Színes

A hét embere: Sebők Árpád

A 74 éves veterán atlétát, Sebők Árpádot a legutóbbi testületi ülésen köszöntötte Farkas Éva Erzsébet polgármester, ugyanis a Syma Csarnokban rendezett fedett pályás atlétikai versenyen 200, 400, 800 és 1500 méteres síkfutásban aranyérmet, 60 méteren és távolugrásban pedig ezüstérmet szerzett. Árpád 46 évesen kezdett el sportolni, mivel nem szerette volna, ha nem fitt. Azóta több világ- és európai versenyen részt vett, ahonnan remek eredményekkel tért haza. Vele beszéltünk.

Gajáta Fanni – Makó

– 74 éves, nyugdíjas és veterán atléta. Nyugdíj előtt mivel foglalkozott?

– 30 évig a makói Lenin TSZ-ben dolgoztam, 10 évet pedig a polgármesteri hivatalnál. Ezek mellett pedig közel 50 éve dolgozom az idegenforgalomban.

– Honnan jött a sport ötlete?

– Ó, ezt már 15 évvel ezelőtt is megkérdezte tőlem egy újságíró! Egyszer a kollégáim mondták a hivatalban mondták, hogy álljak meg, mert kevés a levegő a lépcsőn. Elszörnyülködtem, nem akartam ilyen lenni, aki egy emeletet nem bír felsétálni. 46 éves voltam akkor és 2 évvel később már világbajnokságra kerültem. 2005-ben San Sebastiánban indultam egy világversenyen, ahol igen szerény eredményt értem el, mert 53. lettem 5 ezer méteren. De annyi mindenre kellett még figyelnem, hiszen ilyen pályán sosem futottam, csak a töltésen. Nem tudtam és nem ismertem a taktikákat és ez nagy hátrányom volt. Aztán két világbajnokság eltelt, Riccionébe mentem – ott már nagy fejlődést értem el, mert már 15. lettem. Ennél többre világversenyen nem is lennék képes elérni, mivel Magyarországon hiába vagyok azokban a számokban a legjobbak, amelyekben indulok, világversenyen csak a legjobb tizenötbe férek bele. Ehhez, hogy idáig eljutottam, Balogi József kellett, aki a támogatóm, aki megmondja, miben induljak, és persze javasol. Meglátta az alapkiállásomat és megjelölte azokat a számokat, amelyekben versenyeztem. Így évente egy megmérettetésen hat számban indulok, ami nagyon nagy merészség, mivel nem így találták ki. Egy-egy verseny között 10-15 perc szünet van, majd már szólítanak. A legutóbbi eredményeimet is elemezte, és azt mondta: még többre vagyok képes, foglalkozni akar velem. Még a magasugrásba is bele akar vinni.

5 évenként vannak a korcsoportok ezeken a versenyeken. Most a 70-75-ös korosztályban vagyok, de jövőre már a 75-80-ban indulok. Itt mindenféleképpen szeretnék versenyezni, ha még élek, addig is és az erőm is engedi. Most úgy érzem, hogy fizikálisan is rendben vagyok. Ez a vágyam, hogy a 75-80-as korcsoportban is részt vegyek. Utána nem biztos, hogy tudok versenyezni, de meg akarom nézni, hogy hány versenyző lesz, mert ha nincs létszám, akkor a verseny jellemét elveszíti. Bár, a szakemberek azt mondják, az a legnagyobb dolog, ha egyedül indulsz, mert akkor az országban nincs más, aki erre képes – de az akkor sem verseny. Ez a távlati tervem.

Mely versenyeken és mely országban jár versenyeken?

– Ahogy már korábban mondta, legelőször San Sebastiánban kezdtem, utána voltam Ljubljanában Európa-bajnokságon, Riccionében világbajnokságon vettem részt, Udinesében az Alpok-Adria Kupán voltam. San Sebastiánban 8 ezer versenyző vett részt. Európában a Nyugat-európai országokból érkeznek az erős versenyzők: olaszok, spanyolok, angolok, németek és franciák. Ők nagy létszámmal vesznek részt, világviszonylatban pedig az ausztrálok, japánok és brazilok viszik a prímet. A magyar csapat szegényesebb, például San Sebastiánban olyan 25-en voltunk.

– Ennek mi lehet az oka?

– Nem tudom megmondani, sok oka lehet. Ugye van költségvonzata is. Nekem ebben szerencsém volt, a világversenyeket Tóth István, a Vál-Ker Kft. cégvezetője támogatta, a hazai, országos bajnokságokon való részvételt Czirbus Gábor alpolgármesternek köszönhetem, de ki kell emelnem Kacsner Istvánt is, aki bárkiért áldozatot hoz. Makón nagyon sok jó szándékú ember van.

– Hogyan készül a következő versenyére?

– Hallottam egy rendkívüli jó taktikát, hogy ebben a korban az ízületeket már kímélni kell, illetve a sportorvosom szerint „undorítóan kövér vagyok”, ugyanis a magasságomhoz nagy a súlyom. Pont Riccione előtt fogytam le, de a hajrában elfogyott az erőm. Nem is értem, miért kéne fogynom, mivel ezzel a súllyal verhetetlen vagyok. Ki kell emelnem, hogy ezt Balogi Józsefnek köszönhetem, aki elmondta, melyik részen hogyan kell futni.

– A legutóbbi testületi ülésen Farkas Éva Erzsébet polgármester is köszöntötte az elért eredményeiért. Mit szólt ehhez?

– Amikor gratulált a polgármester, mondtam neki, hogy jövőre is itt szeretnék lenni, ő pedig azt mondta, ide is vár.

One Response

  1. Árpád egy nagyszerű ember . A hivatali munkáját is hasonló színvonalon első rangúan végezte. Gratulálok a nagyszerű eredményekért. Még legalább tíz évig hasonló eredményeket Árpád!

Comments are closed.