Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Megígérte, megvalósította – Lázár a tettek embere

A választáshoz közeledve áttekintettük Lázár János korábbi képviselő-jelölti programját, megnéztük, honatyaként és miniszterként mit valósított meg Makó térségében abból, amit ígért. Tanulságos 10 pont következik, mely bemutatja, milyen az, amikor egy politikus nemcsak a levegőbe beszél, de végre is hajtja, amit választói elvárnak tőle.

1. Munkahelyteremtés

Lázár János 2014-ben azt fogalmazta meg programjában, hogy négy év alatt Makón és térségében 1000 új munkahelyet teremt a Fidesz-kormányzat közreműködésével. E tekintetben nem is halad rosszul, hiszen míg 2014. januárban 1303 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a térségben, idén januárra ez a szám 477-re csökkent. Fontos eredmény e tekintetben, hogy a Continental konszern makói egysége mintegy 1 milliárd forintos állami támogatás révén fejleszthetett, bővíthetett munkahelyeket.

2. Kiszombori elkerülő

A fideszes politikus vállalta, hogy több mint 5 milliárd forintból megépül a kiszombori elkerülő út, ez a nagyprojekt az előkészítő fázisban tart, elkészült a hatástanulmány, azaz már nem kell sokáig várni arra, hogy ennek a szakasznak az áldásait is élvezhessék a térségben élők, közlekedők.

3. Összekötő utak

A Makót Hódmezővásárhellyel összekötő utak felújítására tett ígéretét is állta Lázár János. 1,6 milliárdból már kész a földeáki út az arra közlekedők nagy örömére, a Hódmezővásárhely-Makó-Maroslele út felújítása a napokban indul (tervezett költség 787 millió forint), az úttal párhuzamos 1,6 milliárdból kerékpárút is létesül. A komplex fejlesztés jelentősen megkönnyíti majd az érintett települések lakosságának életét.

4. Nagylaki elkerülő

– Megvédjük Nagylakot az autópálya forgalmától, ezért új elkerülő utat építünk – állt 2014-ben a jelölti programban. Nos, a munkaterület átadása már meg is történt, a 4 milliárd forint értékű beruházás megkezdődött, úgyhogy Nagylak hamarosan valóban fellélegezhet.

5. Kerékpárutak

Lázár János négy éve azt vállalta, hogy Makó és térségében kerékpárutakat épít a kormányzat, elsőként Kiszombort kötik össze Makóval. Örömmel jelenthetjük, hogy a kerékpárosok immár minden igényt kielégítő, biztonságos bicikliúton tekerhetnek Makó és Kiszombor, valamint Csanádpalota és Kövegy között. A Hódmezővásárhely és Makó közötti kerékpárút a következő a sorban, ennek kivitelezése egy 1,6 milliárd forintos projekt keretében hamarosan elkezdődik.

6. Makó kórháza

– Kifizetjük a makói kórház adósságát, amelyet a szocialisták ideje alatt halmoztak fel, újjáépítjük a makói kórházat több mint 4 milliárd forintból – hallottuk négy esztendővel ezelőtt a Fidesz-KDNP színeiben képviselőségre pályázó politikustól. Honatyaként és miniszterként aztán kitüntetett figyelemben részesítette a hagymaváros központi egészségügyi intézményét Lázár János: a kormány még 2014-ben rendezte a kórház 500 millió forint adósságát, majd egy több mint 3,2 milliárd forint értékű nagyberuházás révén korszerűsítette a betegellátás infrastruktúráját és egyéb feltételeit.

7. Fürdő és könyvtár

Lázár János hosszú idő óta hangsúlyozza, Makovecz Imre öröksége Makó erőssége, amire bátran építhet és alapozhat a város. 2014-ben ennek kapcsán megígérte, a kormányzat megoldja a fürdő fenntartását, és megvalósítja Makovecz Imre egyik utolsó álmát, az új könyvtár épületét. A makói fürdő fejlesztésére ennek megfelelően ebben a ciklusban 9,5 milliárd forintot biztosított a kabinet, a több mint 2,6 milliárdos könyvtárberuházás is folyamatban van, a Páger mozi és rendezvényházat pedig 600 millióból varázsolják otthonossá a helyi közösség örömére (a támogatás már megérkezett, a kivitelezés előkészítése zajlik).

8. Oktatás

A fideszes jelölt 2014-ben kiállt az összes makói általános és középiskola felújítása mellett, és ezen a téren is számos szép eredménnyel büszkélkedhet. Szemezgetve a hosszú listáról: a Galamb Józseg mezőgazdasági szakképző iskolában beköszöntött a „Solar-korszak”, 1,4 milliárd forintot fordíthattak az Almási-tagintézmény modernizálására, 150 milliót a József Attila Gimnázium infrastrukturális fejlesztésére, megújult a Návay Lajos Szakgimnázium és Szakközépiskola homlokzata, és energetikai korszerűsítésen esik át a Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda épülete is.

9. Mezőgazdaság

– Makó újra mezőgazdasági centrum lesz – állt ki mellette röviden és tömören Lázár János, aki mindig is hangsúlyozta a szép agrárhagyományokkal rendelkező Maros-parti regionális szerepét és lehetőségeit. Az elmúlt négy esztendőben sikerült elérni, hogy a gazdaköri székházat 50 millió forintból újíthatják fel, és odaköltözik a falugazdász. A makói hosszú gyökér pedig európai védjegyet kapott, ami nemcsak ismertséget és elismertséget jelent, de komoly esélyeket is megcsillant a gazdák számára.

10. Fokhagyma

– Legyen a vöröshagyma mellett a Makói Fokhagyma is Hungarikum, legyen Makó újra a hagymakutatás központja! – idézünk a 2014-es programból. Úgy legyen! Ennek a nemes célnak az elérése a 2018–2022-es ciklusra maradt Lázár János számára.

Lázár János Hódmezővásárhelyt és térségét érintő képviselői tevékenységének 10+1 pontját pedig a Promenad.hu hírportál kötötte csokorba, az összeállítás alább olvasható.