Hírek Kiemelt hírek Térség

Kézilabdacsapatot is hozott az új sportcsarnok

Április 6-án adják át ünnepélyes keretek között az új apátfalvi sportcsarnokot, azonban már most is teljes kihasználtság mellett működik az építmény: futsal meccseknek, fociedzéseknek, amatőr sportolóknak, alakformáló tornának és áprilistól már kézilabdának is helyet ad.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Az elmúlt években több sikeres belügyminisztériumi pályázat valósulhatott meg Apátfalván. Ezeknek köszönhetően bruttó 12 millió forintból új útburkolatot kapott a Templom utcán a művelődési ház előtti útszakasz,illetve a Széchenyi utca – Nagyköz utca kereszteződéstől a 43-as számú főútig tartó szakasz is.

– Mindkét útszakasz felújítására szükség volt, ugyanis a lakók közlekedését megnehezítette egy-egy esős nap, illetve a művelődési ház is megközelíthetetlen volt a parkoló felől – fogalmazott Szekeres Ferenc polgármester.

Két TOP-os pályázat által valósulhat meg a belterületi csapadék és belvízelvezetés a faluban – 56 millió forintból – és az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése – erre a célra 176 millió forintot kapott Apátfalva. Utóbbinál a polgármesteri hivatal, a sportpálya öltözője és a helyi óvodák újulhatnak meg.

2015 óta 7728 méter járda épült a településen. Ezen sokat tudnak spórolni, ugyanis a falu üzemében gyártott térköveket használják, és a közfoglalkoztatottak végzik a felújítási munkákat. A közmunkaprogramnak köszönhetően több mint 100 millió forinttal növekedett az önkormányzat vagyona. Az értékteremtő közmunka Apátfalva életét könnyebbé és a közfoglalkoztatott munkatársak munkáját hasznossá, értelmessé teszi. Tavaly állami kitüntetést vehetett át a település vezetője a Belügyminisztériumban.

Miniszteri elismerést kapott Apátfalva – Makó Híradó

Csütörtökön vehette át Szekeres Ferenc polgármester Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól és Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkártól azt a miniszteri elismerést, amellyel a településen zajló kiemelkedő közfoglalkoztatási munkákat díjazták.

A sportcsarnok építése is befejeződött. Hivatalos átadóra április 6-án kerül sor. A beruházás 938 millió forintból valósult meg, ebből 55 millió forint értékben az élőfüves pálya felújítása is megtörténik, a kivitelezés folyamatban van. A sportcsarnok 224 ülőhellyel rendelkezik és 2263 négyzetméter beépített alapterületű, amely első osztályú futsal mérkőzések megrendezésére is alkalmas. A sportcsarnok – bár néhány munkálat és beszerzés még zajlott – már szeptember óta használható és birtokba is vették a sportolni vágyók, valamint az iskolások.

– Felsorolni is nehéz, hogy az elmúlt több mint fél év alatt mennyi sporteseménynek adott otthont az új sportcsarnokunk – mondta a polgármester. Hozzátette: az amatőr sportolási lehetőségek az apátfalvi lakosoknak ingyenesek. Ez azért lehetséges, mert a beruházásnál nagyon fontos szempont volt, hogy a sportcsarnok alacsony fenntartású legyen: 50 kilowattos visszatápláló napelemes kiserőmű fedezi a sportcsarnok teljes energiaszükségletét. A fűtésszámla is alacsony az épület nagyon jó hőszigetelése miatt. A vízfogyasztás is minimális, 40 köbméter hat hónap alatt. – Így elmondható fél év használat után, hogy a sportcsarnok fenntartása nem okoz gondot az önkormányzatnak, köszönhető a jó terveknek és a jó kivitelezésnek.


Varga-Jani Ildikó Bárnainé Restás Adriennel közös tartja majd a kézilabdaedzéseket, heti három alkalommal.

A sportcsarnoknak köszönhetően egy új sportág is „bemutatkozik” Apátfalván: jövő hónaptól amatőr vegyes korosztályú és gyerek kézilabda csapat indul. Varga-Jani Ildikó edző elmondta, nagy lehetőségnek tartja a sportkomplexumot, ezért is döntött úgy, hogy belevágna a kézilabdába.

– 30 fővel indul a gyermekcsapat, elsőtől nyolcadik osztályig, de szeretnénk majd óvodás korosztályt is. Sok az érdeklődő, nem kell toborozni sem – mondta a leendőbeli edző. Hozzátette, nagyon sok segítséget kapnak a makói kézilabdaklubtól, illetve az önkormányzat is támogatta az ötletet.

Luczó Csaba, az Apátfalva SC Labdarúgó Sportegyesület elnöke elmondta, hatalmas lehetőség a helyi labdarúgók számára a sportcsarnok. A téli időszakban bent, a jó idő beálltával pedig a nemrég elkészült iskolai műfüves pályán edzenek a focisták, ősszel pedig várhatóan a nagy sportpályán tudnak majd felkészülni az új szezonra.

– Aki Apátfalván szeretne focizni, itt 100 százalék, hogy tud majd, de lehet lassan kézilabdázni és alakformáló edzésen részt venni – tette hozzá az elnök.


Fekete Tímea első ingyenes alakformáló tornáján rengetegen vettek részt és a lelkesedés azóta is töretlen.

A polgármester hangsúlyozta: egy ilyen színvonalú sportcsarnok megépítése az elkövetkezendő évtizedek sportéletét és kulturális életét fogja fellendíteni Apátfalván, hiszen egész évben rendelkezésre áll és otthont tud adni a sporton kívül óvodai, iskolai ballagásoknak, farsangi rendezvényeknek és kulturális események helyszíne is lehet.

– A több mint 3 milliárd forint támogatást szeretném megköszönni Lázár János miniszternek, országgyűlési képviselőnknek, hiszen Apátfalva minden tekintetben számíthatott a segítségére és a támogatására. Vannak megoldandó ügyek, ezeken folyamatosan dolgozunk a térségünk országgyűlési képviselőjével – zárta a beszélgetést a polgármester.