Kiemelt hírek Makó Térség

Három utat is felújítanak az idén a makói térségben

A makói Maros-híd útburkolatának felújítása is szerepel a Magyar Közút idei 100 milliárdos útfelújítási programjában. A makói térségben még két utat újítanak fel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idei évre tervezett útfelújítási munkái közt szerepel a makói Maros híd felújítása, a Gyula-Pitvaros-Makó összekötő 4434-es út mintegy 2 kilométeres, a 10. kilométerszelvénytől kezdődő szakasza, illetve Maroslele-Makó közötti mintegy 11 kilométeres azaz településtől-településig tartó szakasza szerepel. Ez utóbbi költségeként nettó 617 millió forintot jelöltek meg. Mint arról korábban írtunk, ennek építésével egy időben folyik majd a kerékpárút építése is.

Radó Tibor pitvarosi polgármester olyan útépítésről tud, mely több mint 4 milliárd forintból valósul meg Csanádpalota, Pitvaros és Mezőhegyes között.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a hazai forrásból megvalósuló mintegy 500 projektelemet tartalmazó beruházási csomag első körében március második felében a társaság összesen mintegy 140 szakaszon adott munkaterületet a kivitelezőknek. A két programnak köszönhetően idén csaknem 1200 kilométernyi út felújítása kezdődhet el, ami közel kétszeresen meghaladja a 2016-2017-ben elvégzett 667 kilométernyi útfelújítást.

Zölddel a hazai finanszírozású 100 milliárdos útfelújítási program helyszínei, kékkel a TOP-os programok.

A társaság a teljes körű útfelújítások mellett a lokális javítási, vagyis kátyúzási, illetve nagyfelületű burkolatjavítási munkáit is folyamatosan végzi. A szakemberek a téli hónapokban is végeztek hidegaszfalttal kátyúzást, de a tartósabb, melegaszfaltos munkák március második felétől, április elejétől indulhatnak el. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban összesen 200 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi ezen munkálatainak elvégzése során. A kátyúzási munkákat az utak hierarchikus rendje szerint ütemezik, vagyis első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellék- és bekötőutakon avatkoznak be.

A felújítások és javítási munkák idején általában félpályás korlátozásra, így a forgalmasabb szakaszokon torlódásokra is számíthatnak a közlekedők. Ezért az autósoknak országszerte érdemes még utazás előtt tájékozódniuk tervezett útvonaluk aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon, ahol az érvényben lévő korlátozásokról és munkaterületekről is folyamatosan frissülő információkat kaphatnak az érdeklődők.