Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Gőgös Zoltán: Róját ismerik, szeretik az emberek

Az MSZP elnökhelyettesével a makói piacon készítettünk interjút, Gőgös Zoltán a térség mezőgazdaságáról, a párt helyi programjáról, és a Rója Istvánt ért támadásokról is kérdeztük.

Nagy Szabolcs – Makó

– Miért találják jó jelöltnek Rója Istvánt?

– István nagy tiszteletnek örvendő iskolaigazgató volt, egy kiváló pedagógus. Nekem az a tapasztalatom, hogy aki a fiatal gyerekekkel jól tud bánni, belőlük sikerese felnőtteket nevelni, az méltóképpen tud ellátni egy választókerületet is. A feleségem is pedagógus, tudom, hogy milyen kemény munkát végeznek, milyen körülmények között, abban is biztos vagyok, hogy nekünk nagy szükségünk lesz a kormányváltás után olyan oktatási szakemberekre, akik Európába vissza tudják vezetni a magyar oktatáspolitikát. A kirúgása megbocsáthatatlan bűn volt ebben a térségben. Itt él nagyon rég óta, én azt tapasztaltam, hogy az emberek szertik, ismerik, innentől nem lehet kérdés, hogy miért őt kértük fel. Hozzáteszem, hogy ő független ember, nem várunk el tőle pártpolitizálást, szakemberként számítunk rá.

– Ezek szerint nem szeretnék, ha visszalépne?

– Úgy lenne értelmes erről beszélni, ha a Jobbik megtenné azt a minimumlépést, hogy a két valóban független jelölt, Mellár Tamás és Kész Zoltán javára visszalép, de ők erre nem hajlandók. Tény, hogy a Fidesz teljes legyőzéséhez szélesebb bázis kellene, de egy jobb oldali pártot egy másik jobb oldalival nincs értelme leváltani. Mi ajánlunk egy baloldali kurzust, Karácsony Gergely vezetésével, az embereknek arról kell dönteni, hogy Vona Gábor vagy Karácsony Gergely. Én az utóbbit javaslom.

– A Jobbik mégis azt mondja, hogy ő a legerősebb ellenzéki párt, pedig a baloldali tömbnek közösen sokkal nagyobb támogatottsága van. Lehet itt külön kezelni a pártokat?

– Én a program alapján történő együttműködést kizárólag a baloldali tömbön belül tudom elképzelni. Annak ellenére, hogy a Jobbik is beállt néhány kulcsterület mögé, mint a nyugdíjak, vagy az egészségügy, az oktatásba már például nem, ami nekünk azért egy elég fontos ügyünk. Az is világos, hogy a baloldalon nagy ideológiai különbségek nincsenek a táboron belül. Én továbbra is azt hangsúlyozom, hogy jobboldali kurzust egy másik jobboldalival ne akarjanak leváltani az emberek. Egyrészről azért mert nem is tudnak, mert egyedül biztosan nem lesz elég a Jobbik, akármennyire hangoztatják is. Lehet persze befolyásolni az embereket, van ennek már olyan része, ami túlmegy egy határon.

– A választásig mindenki mindent mond, de ön szerint elképzelhető egy Fidesz-Jobbik koalíció, csak azért, hogy ne kormányozhasson a baloldal?

– Az eddigi parlamenti tevékenység alapján ez is benne lehet a kalapban, ugyanis nagyon sok kétharmados törvény elfogadásához segítette a Jobbik a Fideszt azóta, hogy nincs már a kormánynak kétharmada. Alapvető kérdésekben most távol állnak egymástól, de azért egyet tudni kell, amikor egy párt nagyon sokáig ellenzékben van, akkor ott már nagyon erős a hatalomvágy a Jobbiknak pedig még nem sikerült kormányozni. Nem tudom, hogy nem lágyulnának-e el egy ajánlattól. Könnyen lehet, hogy ez a párt szakadásához vezetne, de láttunk olyat, hogy prominens személyeik jelentek meg a Békemeneten, akik még most is ennek a pártnak a tagjai. Ezen is el kell gondolkodni mindenkinek.

– Vidéki helyszínekre a pártok részéről viszonylag kevés vezető politikus tud ellátogatni, hiszen az egész országot járni kell. Helyi szinten így viszont bármit el lehet terjeszteni. Márki-Zay Péter például nyltan kimondta többször is, hogy Botka Lászlóval megbeszélte, hogy az MSZP-nek itt vissza kell lépni. Budapesten tudnak erről egyáltalán?

– Ezt meg fogom kérdezni Botka Lászlótól. Megbeszélés volt köztük, mert az tudjuk, de vele megegyezni nem lehet. Én arra bíztatom a helyi jelöltjeinket, hogy ilyen visszalépéseket ne tegyenek, pont azért, mert világosan látszott a közvélemény kutatások hibája a vásárhelyi választáson. Köze nem volt ahhoz, amilyen végeredmény született. Ezt a meccset korrektül végig kell játszani mindenkinek, az emberek kellőképpen bölcsek, hogy válasszanak.  A jelöltjeink tisztességesen végzik a munkájukat, pozitív visszajelzésekkel.

– Ez egy mezőgazdaságra épülő térség, mire számíthatnak az itt élők az MSZP-től?

– A földviszonyokban szeretnénk először is rendet tenni, ez segíteni fogja a kistermelőket, mert nagyon szanaszét vannak a művelések, ez nem jó. A korábbi hagyományok visszaállítása nélkül szerintem nem tud talpra állni a magyar mezőgazdaság. Ebből a nem jó pályán álló, egysíkú gabonatermelő gazdálkodásból egy sokkal szélesebb, a kicsik és a nagyok együttműködésén alapuló agráriumot képzelünk el. Nagyon jó modelleket látunk Ausztriában, Németországban a szociális szövetkezetek esetében, ami helyettesíthetné akár a közmunkát is, ami most éppen néha konkurencia is.

– Makó térségében milyen konkrét elképzelésekről beszélgettek?

– A turizmus behozatala az agrártevékenységekbe nagyon fontos lenne, indultak nagyon jó kezdeményezések, annak idején én is töltöttem itt a térségben egy hetet falusi vendéglátásban, nagyon jó tapasztalataim voltak. De a tegnapi fórumon éppen azt mondta egy termelő, hogy jó lenne ha kicsit rugalmasabb lenne a helyben előállított termékek helyi értékesítése, ezen érdemes gondolkodni.