Szinte alig lehetett elférni a József Attila Városi Múzeumban csütörtök délelőtt: a rossz időjárás miatt a skanzenbe tervezett programok a múzeum épületében kaptak helyet. A Maros Táncegyüttes táncházzal várta a kicsiket és a nagyokat, de számos kézműves foglalkozást is kipróbálhattak az érdeklődők.

Gajáta Fanni – Makó

Igazi népi hagyományokkal ismerkedhettek meg a múzeumba látogató gyerekek és szüleik. Bár sok helyen szokás tojást festeni vagy nyuszikat készíteni húsvét alkalmából, most olyan dolgokat is kipróbálhattak, amelyek a régi világ szokásai voltak. Ilyen volt a tojásírás, amellyel Sisa Nikoletta Viktória is megpróbálkozott. A 8 éves kislány már várja a húsvétot és a locsolódókat is.

– Apa kölnivel szokott meglocsolni. Általában anyával csak tojást festünk, de ez az írás egy picit nehezebb, mert csúszik a tojás – fogalmazott a munka közben Niki. Faragóné Horváth Katalin kézműves, nyugdíjas pedagógus elárulta, régen nagypénteken kezdték a tojásírást az asszonyok, majd a kis-nagylányok petyegették ki.

– A petyegtetés az, amikor a minta egyes részeit pöttyökkel látják el és ettől egy más felületet kapunk. Ez arra is jó volt, hogy megtanulták használni az írókát, vagyis más néven a gicát – idézte fel Kati néni a régi hagyományokat. Mint elmondta, a Makó környéki asszonyok hagymalevéllel festették a tojásokat, az írás inkább Baranya megyében és Erdélyben volt népszerű.

Nemcsak tojásokat lehetett díszíteni, festeni vagy éppen megenni, hanem kölnit és parfümkrémet is készíthettek az érdeklődők. Rigó Angéla szappan- és kencekészítő útmutatásával születtek meg a kellemes illatú permetek. Az illóolajokból és desztillált vízből készült szagos vizeket akár már hétfőn kipróbálhatják a fiúk.

Ahogy már megszokott, idén is volt tojáskeresés és locsolóversmondó verseny is. A helyi nyugdíjas klubok is készültek: finom kaláccsal várták a vendégeket, de palacsintát is sütöttek a gyerekeknek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest