Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Állami iskolában nincs helye az egyháznak

Arató Gergely, a DK oktatáspolitikusa tartott fórumot Makón. A volt államtitkár szerint ha egy településen csak egy iskola van, akkor annak nem szabad egyházinak lennie, ezért ilyen esetben az államnak tárgyalnia kellene a visszavételről.

Nagy Szabolcs – Makó

Arató Gergely a DK országos tanácsának tagja 2006 és 2010 között az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára volt, makói fórumán elsősorban oktatáspolitikai kérdésekről beszélt a résztvevőknek.

A politikus a fórumon kiemelte, nem ért egyet a központosított oktatással, amit a Fidesz valósított meg, ezzel a hagyományos hazai oktatási szerkezetet tönkretéve. Véleménye szerint nem szabad Budapestről eldönteni, hogy ki legyen egy vidéki iskola igazgatója. Az egyházi oktatást is máshogyan képzelnék el, mint a mostani kormány.

– Az egyháznak túl nagy szerepe van most az oktatásban. Ettől még nem vagyunk egyház ellenesek, de azt valljuk, hogy az állami iskolákban ennek nincs helye. A kormány kötelezővé tette a hit- és erkölcstanoktatást, ezt választható formában kellene tanítani – mondta el Arató Gergely.

A DK oktatáspolitikusával nagyinterjút is készítettünk ez pénteken lesz olvasható portálunkon.

One Response

  1. Komolyan mondom érdemes lenne a DK politikusainak megtanulni olvasni és értelmezni az olvasott szöveget. Mármint az érintett kormányrendeletet, amiben világosan benne van, hogy NEM a hit- és erkölcstan, hanem a világi jellegű ETIKA tantárgy került kötelező bevezetésre az általános iskolákban. Aki azonban, – azért mert vallásos, vagy keresztény, zsidó, buddhista stb. érzelmű, – nem akarja, hogy a gyermeke erre az etika tárgyra járjon, nem kötelező (azaz fakultatív) módon választhatja a hitoktatást. A hittan órákat azért kell óraredni módon tanítani, mert azok egyszerre zajlanak az etikával. Nem lehet egy csoport két felét, vagy három felét felügyelet nélkül hagyni, így ez a legpraktikusabb megoldás. Mindenki azt a tárgyat tanulja, egy időpontban, amelyet választott. Ennyire egyszerű!

Comments are closed.