A Jobbik fórumára jöttek az érdeklődők, egyikük Kiss Attilát kérdezte volna az összefogásról, de Márki Zay Péter nem bírta ki, hogy ne szóljon bele. Soha nem láttunk még olyat, hogy egy polgármester leültet egy országgyűlési képviselő-jelöltet.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

Nem mindennapi jelenet zajlott le Kiss Attila pitvarosi fórumán, ahová Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is ellátogatott. A Jobbik jelöltjét arról kérdezte egy résztvevő, hogy amennyiben egyik ellenzéki párt sem tud önmagában kormányt alakítani, akkor kivel fog össze a párt a kormányzásért.

Videónkon látszik, hogy Kiss Attila fel is áll válaszolni a kérdésre, ami a saját pártját érinti, a kérdés pedig neki szól, ám Márki Zay Péter intésére szolgalelkűen visszarogy a székre, és hagyja, hogy az egyébként elvileg független polgármester válaszoljon helyette. Nagyon sok fórumon jártunk már, de eddig soha nem találkoztunk olyannal, hogy egy pár hónapja politizáló polgármester lecsitít egy országgyűlési képviselő-jelöltet.

Kiss Attila korábban Toroczkai Lászlóval és Vona Gáborral közösen tartott fórumain is mindössze pár percet kapott. Érdekes, hogy Rója Istvánnál éppen fordított a helyzet, Buzás Péter az, aki sokkal inkább hátrébb vonul, nem veszi el a szót, nem szakítja félbe a JAG volt igazgatóját, látszik, hogy tiszteli és bízik benne, hogy megoldja egyedül a saját kampányát, nincs szükség arra, hogy fogják a kezét.

Miután Márki Zay Péter elmondta amit akart, újra intett az országgyűlési képviselő-jelöltnek, hogy most már felállhat, és beszélhet. Természetesen a konkrét kérdésre egyikük sem válaszol, Márki Zay Péter még a mandátumokat is keveri a százalékokkal, Kiss Attila meg csak Vona Gábor unalomig ismert mondatait ismétli meg, hogy kizárólag a 21. századi pártokkal hajlandók összefogni.

Hiába nem jön ki a matek még mindig, nem hajlandó senki kimondani, hogy a Fidesz leváltása csak MSZP-DK-Jobbik koalíciós kormányzással lehetséges, mert egyszerűen külön-külön nincs elég szavazójuk.

Márki Zay Pétert mi is megkérdeztük, hogy mi alapján véli, hogy Kiss Attila a legesélyesebb jelölt, hiszen az ő lehetséges hódmezővásárhelyi győzelmét sem mutatták ki a mérések, mégis megnyerte a választást. Tehát miért pont Rója Istvánnak kellene visszalépnie, és nem fordítva?

Látszik, hogy a polgármester bólogat, tehát valószínűleg érti a kérdést, három perces válaszában mégis csak magát fényezi, majd mikor felhívjuk a figyelmét arra, hogy nem válaszolt a kérdésre, továbbra is csak terel, és azt hajtogatja, hogy Kiss Attila a legesélyesebb jelölt.

De mi alapján? Azért mert ő azt mondja. Mert csak. Az ATV-ben azonban nemrég politológusok hívták fel a figyelmet többek között éppen a Márki Zay-féle kókler oldalakra, amelyek mögött minden esetben látszik a hátsó szándék a választók árverésére (tanulságos beszélgetés, ajánljuk). Ceglédi Zoltán emellett azt is hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhely polgármesterének éppen a saját győzelme miatt fogalma sem lehet arról, hogy ki az esélyes egy-egy körzetben.

Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán

A műsorvezető Krug Emília.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest