Hírek Kiemelt hírek Makó

Puskás Dániel kapja az idei Makói Medáliák díjat

Képviselő-testületi ülést tartott a makói grémium. Elsőként köszöntötték az országos elismerésben részesült Gyarmati Lászlónét, Doktor Lászlót és Sebők Árpádot is. A testület zárt ülésen döntött az idei Makói Medáliákról, amelyet Puskás Dániel veheti át.

Gajáta Fanni – Makó

Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány beszámolójával kezdődött el a szerda reggeli testületi ülés. A rendőrfőkapitány a migrációs helyzetről adott tájékoztatást a városatyáknak. Kiemelte, a lakosság lételeme a biztonság és a közbiztonság megléte, amely a rendőrök által még jobb lehet.

– Az illegális bevándorlás keresi a pontokat, ahol bejuthat az országunkban, ezért is dolgoznak nap, mint nap rendőrök – fogalmazott a rendőrfőkapitány.

Juhász Tünde kormánymegbízott a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Makói Járás Hivatal elmúlt ötéves munkáját ismertette. A beszámolóból kiderült, közel 4 ezer ügyfél kereste fel a makói Kormányablakot, illetve tavaly ősszel az egyedülálló „Mobil Kormányablaknál” mintegy 500-an intéztek el az ügyeiket.

A napirendi pontok előtt a járdaprogramot mutatta be Farkas Éva Erzsébet polgármester. Ebben az évben május és szeptember között 6,9 kilométernyi gyalogút újulhat meg, 27 utcában. A Start Munkaprogram keretén belül 1,5 kilométer járdát építenek a közfoglalkoztatottak. Ahogy már tavaly, idén is bevontak makói vállalkozókat a beruházás megvalósítása érdekében. Toldi János és Hadik György települési képviselők arra kérték a lakókat, óvják és vigyázzanak az új járdákra.

A grémium döntött a külterületi kerékpárutak kezeléséről: így Magyar Közút fogjak karbantartani azokat. Az Ószegedi útnál található kőkeresztet a József Attila Múzeum helyi védettség alá kívánja venni. Ehhez a testületi hozzájárult a testület, illetve ahhoz is, hogy felújítsák pályázati forrásból.

Saját költségvetésből, mintegy 180 millió forintból épül új orvosi komplexum a Kálvin utca 24. szám alatt. Az épület elbontása után ideiglenes a volt tüdőgondozóban kap helyet a felnőtt háziorvosi ellátás és a gyógyszer, a Hollósy Kornélia utca 2/A. szám alá költözik. A Lonovics sugárúti ingatlant ingyenes veheti igénybe az önkormányzat.

Emléktáblát helyeznek ki az Országos Közjegyzői Kamara kérése alapján. A mű az Úri utcában kaphat helyet. 100 ezer forint, vissza nem térítendő támogatást kap Halász Tamás, a Makó Anno weboldal fejlesztésére, míg 500 ezer forint, vissza nem térítendő támogatást kapnak a makói egyházak.

Zárt ülésen döntött a képviselő-testület a Makói Medáliákról: idén Puskás Dániel veheti majd át a díjat.