Kiemelt hírek Térség

Pályázatok segítik a kiszomboriak életét

2014 óta Lázár János támogatásával, segítségével 1 milliárd 170 millió forint értékben 13 fejlesztés kezdődött, s részben fejeződött be Kiszomboron, hogy növelje a helybéliek életminőségét. A helybéliek egyébként az új bölcsit és az új piacot várják a leginkább.

Korom András – Kiszombor
– Én az új piacot, de sokan az új bölcsődét várják, már persze az utóbbit inkább a fiatal szülők – mondta Nagy Ferencné, akit az utcán állítottunk meg. Az asszony hozzátette, hogy a könyvtár és a bölcsőde megújulásának is nagyon örül.

Kiszomboron az utóbbi négy esztendőben tényleg számos beruházás zajlott, annak érdekében, hogy ott az idősebbek és a fiatalabbak is jobban érezzék magukat. Ezeknek csak egy kis része a két említett. Mások a csapadékvíz elvezetésnek, míg megint mások a Rónay kúria emeletére tervezett közösségi tér építésének örülnek.2014 óta összesen 13 fejlesztés zajlott vagy éppen zajlik, összesen 1 milliárd 170 millió forint értékben.

A községnek korábban nem volt adóssága, így adósságkonszolidációból nem részesült, de kétszer is kapott 112 millió forintot. A második 112 millió forintból kezdték meg az óvoda régi szárnyának felújítását, mely a teljes vízszigetelést, aljzatburkolást és hőszigetelést jelentette. A védőnői szolgálatnál felújították az elektromos hálózatot, s ezt is kimeszelték. Az idősek otthonában burkolatcsere zajlott, s felújították a konyhát. Itt menet közben derült ki, hogy törött volt a szennyvízcső, így ezt is ki kellett cserélni. És persze ebben az épületben is ki kellett cserélni az elavult elektromos hálózatot. Az otthon tetőjét is átrakták, majd visszaszerelték rá a korábban azon lévő, pályázaton nyert napelemeket is. De ebből cserélték ki Ady Endre Művelődési Ház elektromos hálózatát. Az akadálymentes mosdó, s az egykori mozi vetítőterméből klubbá varázsolt helyiség is javítja az idelátogatók komfortérzetét.

Rá sem lehet ismerni a kívül-belül megújult könyvtárra.

– Lázár János számára nagyon fontos a vidék fejlesztése, s nekünk pedig nagyon fontos hogy fejlődjenek a kistelepülések – mondta Szegvári Ernőné.Kiszombor polgármestere – aki egyike volt annak a 18 település vezetőnek, aki közös  nyilatkozatban támogatta a kancelláriaminiszter újbóli országgyűlési képviselővé való újraválasztását.

– Nálunk mindig voltak fejlesztések, de az országgyűlési képviselő nagyon sokat tett azért, hogy a kistelepülések is fejlődjenek és megmaradjon a vidék fiatalokat megtartó ereje. A képviselő-testület a helyi szolgáltatások fejlesztéséve igyekezett élhetőbbé tenni a községet. Azokat az alapszolgáltatásokat igyekeztünk olyan színvonalúvá tenni, melyek elengedhetetlenül szükségesek a családok életéhez: beleértve ebben az orvosi rendelőktől kezdve az óvodát, az iskolát, a művelődési házat, az idősek otthonát, a könyvtárat, de az utak helyreállítását, a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését. Ezek nagyon fontosak, de mellettük az is, hogy ezeket színvonalas tartalommal kell megtölteni. Tehát a művelődési házba és a könyvtárban programok kellenek, de zajlanak az az egészségszűrések, működik az orvosi és védőnői ellátás. Mindezek mind segítik a kiszomboriak életét és biztosítja a kulturált életet – mondta a településvezető.