Rója István országgyűlési képviselőjelölt Apátfalván várta a lakosságot a kérdéseikkel, megfigyeléseikkel. A közel kétórás fórumon főképpen a mezőgazdaság volt terítéken. A végére Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő is befutott, aki úgy véli, a vidék forrása a napenergia lehet.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Rója István (MSZP-P) országgyűlési képviselőjelölt várta az apátfalvaikat a faluházba, és jöttek is szép számban az érdeklődők. A jelölt, ahogy már többször hangsúlyozta, most is kiemelte, az MSZP-nek az emberek a fontosak, így ha bizalmat szavaznak a pártnak, mindenképpen a kisembereket és a középosztálybelieket szeretnék támogatni. Nyomatékosította, hogy a polgármesterekről a lakosság döntött, ezért bármilyen „színű” egy település vezetője, az együttműködés  természetes. Ars poeticája az, hogy azokat képviselje a parlamentben, akik bejuttatták oda.

Első kérdésként felmerült, hogy az MSZP is úgy áll a határon túli magyarokhoz, ahogy a Demokratikus Koalíció, netán másként? A képviselőjelölt úgy véli, hogy bár nem az anyaországban élnek, ennek ellenére a nemzet részei ők is. Hozzátette, szerinte ezeknek az embereknek maguk közül kéne választani egy képviselőt, akit a parlamentbe juttathatnak. Török Miklós makói DK-s városatya is felszólalt az ügyben: ő azon a véleményen van, hogy a magyar politikát exportálja a jelenlegi kormány. Azok döntsenek, akik Magyarországon élnek, így a határon túli magyarok ne szóljanak bele a belpolitikába – azonban véleményt mondhatnak.

A kamionforgalom megnehezíti az apátfalviak életét is. Kovács Sándor szerint a tehergépkocsik királyhegyesi lehajtóig eljöhetnének, majd a kápolna felé vezetve, egy újonnan megépült magyarcsanádi elkerülőre terelhetnék a forgalmat.

– Akárki lesz a képviselő, az öntözéssel kell valamit kezdeni – szólalt fel egy mezőgazdasággal foglalkozó úr. Mint kiderült, régi tervek voltak arról, hogy a Marosból oldják meg ezt, azonban nem valósult meg belőle semmi. Laikusként Kovács Sándor felhozta, a talajvízből lehetne-e valamit kezdeni, azonban a gazdák elmondták, az nem megfelelő az öntözéshez.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a fórum végére érkezett meg, hogy Rója István támogatása mellett kampányoljon. Mint elmondta, a mezőgazdaság fejlődéséhez a mezőgazdasági kultúra változása is kell, illetve infrastrukturális javulásra is szükséges van. A vidékre is tisztességes orvosi ellátást kell biztosítani, illetve a tömegközeledésnek nem piacalapúnak kell lenni, hanem egy település igényeihez kell igazítani. Úgy véli, a vidék forrása a napenergia.

Utolsó kérdésként egy hölgy megkérdezte Rója Istvánt, hogy azért fogadta-e el a felkérést, hogy elégtételt vegyen azért, mert nem maradhatott igazgató. A jelölt elmondta: volt már sportolói, felsőoktatási, családi és igazgatói korszaka is. Most pedig egy teljesen új világba csöppent bele a felkérésnek köszönhetően.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest