Hírek Színes

55 éves lett Quentin Tarantino

Ma ünnepli születésnapját a kétszeres Oscar-díjas amerikai rendező, Quentin Tarantino. A rendkívül egyedi, sokszor brutális stílusjegyekkel operáló rendező ráadásul a legtöbb filmjében feltűnik a kamera másik oldalán is.

MH – színes

1963. március 27-én született Knoxville-ben, egy olasz férfi és egy félig ír, félig cseroki indián nő gyermekeként. 1992-ben írta meg első filmjének, a Kutyaszorítóban forgatókönyvét, rá két évre pedig a Ponyvaregény is mozivászonra került. Legutóbbi filmje a 2015-ös Aljas nyolcas, és ha hihetünk a rendezőnek, ezen kívül még összesen két filmet fog készíteni – a tízedik után visszavonul.

Tarantino ráadásul színészként is részt vesz saját filmjeiben: a már említett Ponyvaregényben ő segíti ki a két főszereplőt a lakásán, a Django elszabadulban pedig egyenesen felrobban a Djangót alakító Jamie Foxxnak köszönhetően – a két film sikerét mutatja, hogy mindkettő Oscar-díjat kapott a Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

Filmjeinek további érdekessége, hogy a rendező elmondása szerint egy univerzumban játszódnak, így a karakterei közt is vannak kapcsolatok. Persze itt el kell vonatkoztatni attól, hogy hogyan játszhat akkor egy színész több karaktert is a filmjeiben, mivel Tarantino előszeretettel alkalmazza ugyanazokat a színészeket. Samuel L. Jackson például hét alkotásában is közreműködött, igaz, a Becstelen Brigantykban csak narrátorként. A megszokott trágár beszéden, brutalitáson és jól csengő, ismerős zeneszámokon túl védjegye, hogy szívesen mutat női lábfejeket, és hogy nem csak más, de a saját filmjeire is előszeretettel tesz utalást.

Utolsó előtti filmje Sharon Tate meggyilkolásának 50. évfordulóján, 2019. augusztus 9-én fog az amerikai mozikba kerülni. Az alkotás kapcsán elég sok még a kérdőjel, az viszont biztos, hogy az 1969 című, Manson-filmben Leonardo DiCaprio is játszani fog.

 

Borítókép: Twitter