Hírek Kiemelt hírek Térség

10 éves álom valósult meg Kövegyen

Csongrád megye legkisebb településéért is mindent megtesz Lázár János, a térség országgyűlési képviselője annak érdekében, hogy élhetőbb, fejlődő falu legyen. 2014 óta több beruházás is megszületett Kövegyen: az egyik legfontosabb az a kerékpárút, amelyre 10 évet várt a polgármester.

Gajáta Fanni – Kövegy

Az elmúlt 4 évben nagyon dolog valósulhatott meg Kövegyen – ilyen például, hogy 6 és fél millió forintból felújíthatták a faluházat, négy utca – a Csillag, a Tavasz, a Petőfi és a Rákóczi utca – új útburkolatot kapott és jelenleg az Arany János utcában dolgoznak a szakemberek. Galgóczkiné Krobák Mária polgármester elmondta, ez azért is jelentős, ugyanis infrastrukturálisan nagyon lemaradt volt a település, azonban most már a legtöbb utca aszfaltozott, járható lett.

A kövegyi sporttelepülésen elkészülhetett a vizesblokk, az autópálya építésének befejezése után egy 10 éves álma született meg a település vezetőjének a Kövegy – Csanádpalota közti kerékpárút megvalósulásával. Ez a beruházás is Lázár János, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhetően valósulhatott meg.

– Ez a kerékpárút nagyon fontos volt a kövegyiek számára, mert minden Csanádpalotához köt bennünket: az óvoda, a bölcsőde és az iskola is. A gyermekeink oda járnak át, állandó orvosi ügyelet és gyógyszertár ott van. Bár nálunk is van fiókgyógyszertár és az orvos is kéthetente kijár, de ha valakinek problémája van, könnyebben meg tudja járni Palotát és biztonságosabban át lehet megközelíteni a két települést – fogalmazott a polgármester. Nemcsak a kerékpár újdonság, hanem a Makó – Kövegy – Csanádpalota közti autóút is.

A biztonságos közlekedést Sebőkné Popon Szilvia is megerősítette. Mint elmondta, gyermekei Csanádpalotára járnak óvodába és iskolába is, így nyugodtabban engedi át őket a szomszédos városba. A bevásárlást is gyorsabban meg tudják járni az új útnak köszönhetően.

– 24 éve lakok Kövegyen, ugyanis ide jöttem férjhez. Amióta Marika a polgármester, szerintem sokkal több minden változott a faluban. A közösség és a közmunkaprogramban is történtek fejlődések, sokkal családiasabb a hangulat – magyarázta Szilvi, akinek már a szülei is Kövegyen laknak.

Felújítják a kövegyi hivatalt – Makó Híradó

Napelemeket és új nyílászárókat is kap majd a kövegyi polgármesteri hivatal, illetve a megújult könyvtáron is kicserélik az ablakokat. Továbbá aszfaltozzák majd az Arany János utcát is a településen.

Közel 2 millió forintból készült el a könyvtár, amelyből új bútorokat sikerült vásárolni a bibliotékába. További TOP-os pályázatokból az orvosi rendelő mellé családsegítő és gyermekjóléti épületet húznak fel 22 millió forintból, illetve egy másik pályázatnak köszönhetően energetikailag megújul a községháza és a könyvtár is.

– Kövegy történetében hatalmas fejlődések valósulhattak meg, ugyanis infrastruktúránk immáron az országos átlagba beletartozik. Előtte ezt nem mondhattuk el, mivel sáros és kátyús utcáink voltak. Az elmúlt 4 évben a fejlődés hatalmas volt. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője mindent megtett annak érdekében, hogy felzárkózhassunk a többi településhez és az elmaradást be tudjuk pótolni – magyarázta a polgármester.