Hírek Térség

Még egy kombájnt is elbír a maroslelei kerékpárút

Akár már holnap is megkezdődhet a Makó – Maroslele és Hódmezővásárhely közötti kerékpárút építése, derült ki a hétfői lakossági fórumon. A megjelent földtulajdonosok megtudhatták, az elkészült biciklis útvonal egy mezőgazdasági gépet is el fog bírni.

Gajáta Fanni – Maroslele

A közel 503 millió forintból épülhet meg több mint 30 kilométernyi kerékpárút Makó, Maroslele és Hódmezővásárhely között. Martonosi György polgármester elmondta, ebből az összegből többek között kerékpáros pihenőhely épül a Hősök teréhez, illetve több fedett és nem fedett tárolót is telepítenek Maroslelén. A piactérnél nemcsak a pihenő lesz, hanem egy 2016-os pályázatnak köszönhetően sportpark is, amelyből 8 kültéri fitneszgépet tudnak kihelyezni.

Többször visszatérő kérdés, hogy miért ott lesz a kerékpárút, ahová kijelölték: a település polgármester elmondta, a pályázat kérése, hogy olyan helyen menjen át az út, ahol közintézmények is vannak. Az Árpád utcában található az óvoda és az általános iskola, a Petőfi utcában pedig többek között a posta, a polgármesteri hivatal, illetve a leendőbeli rendőrség és takarékszövetkezet is.

Asztalos Zsolt tervező a lakossággal ismertette a kerékpárút útvonalát. Mint elmondta, a projekt célja az, hogy a három település közötti kerékpárforgalom biztonságának a növelése, amely egyben turisztikai központokat is összekapcsolja. Bár idáig nem volt kerékpárút Maroslelén, ez a mostani pályázatnak megvalósulhat. A külterületi szakasz az országút jobb oldalán kap helyet, majd a településen belül az kerékpársávot alakítanak ki. Az M43-as autópálya felüljáróját felújítják, majd két oldalon, betonsávval választják el a gépjárműforgalomtól a kerékpárutat.

A lakossági kérdések között szerepelt, hogy Maroslelén belül a kerékpársávok hogyan néznek majd ki. Mint elmondták, mindkét oldalon 1,25-1,25 méteres szakaszt jelölnek ki erre a célra. A Petőfi utcában a nagy forgalom mellett a parkolás okozhat gondokat, azonban lehetséges, hogy sebességkorlátozó táblát helyeznek ki az utcában.

Egy érdeklődő arról is kérdezett, hogy a kivitelezés érint-e az iskolaidőt, ugyanis az Árpád utca forgalma néha kaotikus. Belovai Dániel projektvezető elmondta, remélhetőleg a belterületi szakaszokat nyáron tudják megcsinálni, illetve október 31-én lesz a mintegy 33 kilométernyi kerékpárút átadása.

A mezőgazdasági területekkel rendelkezőket megnyugtatták: megpróbálnak az építkezés során nem letérni a kijelölt útszakaszról, azonban ha kárt okoznak, mindenképpen szóljanak a kivitelezőnek. A földeknél pont annyi lejáró lesz, mint amennyi hivatalosan is van, nem lesz kevesebb. A munkálatok során minden bejárót biztosítanak, bármilyen körülmények között. A kerékpárút pedig azokon a szakaszokon megerősített lesz, így akár egy kombájnt is elbír majd.