Míg a korábbi esztendőkben csak két-három pár fogadott egymásnak örök esküt a lelei községháza házasságkötő termében, addig tavalyelőtt 10, míg tavaly 16. Fel is újítják a már igencsak a régi idők hangulatát tükröző termet. Persze az utóbbi négy év alatt sok más fejlesztés is történt vagy épp zajlik jelenleg is a községben.

Korom András – Maroslele
– 2014 és 2020 között, azaz ebben az uniós ciklusban több mint 3,5 milliárd forintos fejlesztéseket mondhat magának Maroslele – összegezte az adatokat Martonosi György. Maroslele polgármestere hozzátette, ezek a fejlesztések 2019 közepére – azaz a következő másfél év alatt – mind megvalósulnak.

Tavaly, a község a Területfejlesztési Operatív Programhoz benyújtott, nyertes pályázatainak köszönhetően megújult a könyvtár. Erre 26-27 millió forintot nyertek, s az önkormányzat ehhez az összeghez mintegy 10 milliós önerőt biztosított. Nem csak felújították az épületet, hanem bővítették a funkcióját is: az egyik belső térben 20-30 érdeklődő nézheti a könyvtármozi vetítéseit. De immár itt lesz lehetőség a rendezvények tartására. Az új könyvtári bútorokra a Nemzeti Kulturális Alaptól 3 és fél millió forintot nyertek Az épület egyébként komplett energetikai modernizáción esett át, melybe az épületre szerelt napelemtáblák is beleértendők.

– Gyönyörű, nagyon szép lett! – mondta a felújított 8000 kötetes, 300 beiratkozott olvasóval működő községi könyvtárról Vörös Lászlóné, aki ugyan nem könyvtári tag, de egy-egy rendezvényen szívesen vesz részt. – Kell egy ilyen könyvtár a falunak, főleg a gyerekeknek, de nekünk időseknek is, hiszen itt tanulunk meg számítógépezni.

Vörös Lászlóné is örült a könyvtárnak. Még számítógépezni is itt tanult meg.

A fejlesztések sorába tartozik, hogy40 millió forintból újítják fel a József Attila és a Rákóczi utcán a belvízelvezető csatornát. A harmadik sikeres TOP-os pályázat pedig a községháza felújítása. Ehhez tartozik egy belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően az új épületszárny kialakítása a régi, már lebontott helyett. Ide költözik majd vissza a rendőrség, de átköltözik a takarékszövetkezei fiók is, s kihelyez egy pénzkiadó automatát, mely a leleiek régi vágya. Ez az épületrész 60 milliós támogatást kapott, míg a könyvtár és a községháza összesen 40 milliót. A helytörténeti gyűjtemény felújítására 26 millió forintot nyertek, ez az épület energetikai célú felújítását jelenti. Közbeszerzési alatt áll az ipari parkban egy inkubátorház építése TOP-os beruházásként. A legnagyobb önkormányzati beruházás egyébként az 500 milliós kerékpárút építése Maroslele külterületén Makó és Vásárhely felé. A nyomvonalat már kijelölték, s kivitelezőt is kiválasztották. A bicikliútról egyébként február 26-án közmeghallgatást is tartottak. A Magyar Labdarúgó Szövetség beruházásaként 31 millió forintból készült el a műfüves pálya. A beruházás költsége egy részét a Belügyminisztérium állta, így a községnek csak a 100 ezer forintos önerőt kellett biztosítania.

Maroslele 9 településsel összefogva konzorcium tagjaként pályázott humán kapacitások fejlesztése 484 millió forint értékben. Ennek célja az iskolai, óvodai kompetenciák fejlesztése a gyerekeknél, a szülőknél, illetve a kompetenciafejlesztést segítő tevékenységek indítása a civil szervezeteknél.

A kisebb értékű fejlesztéseik elsősorban a közfoglalkoztatáshoz kötődnek. A olajsajtoló üzemben egy zöldségfeldolgozó részt alakítottak ki, mely alkalmas szárított zöldségek előállítására, a felszerelt szárítókamrában pedig aszalt gyümölcsök készülhetnek.

– Két forrásból érkeznek hozzánk a támogatások. A pályázatiak Európai Uniós, illetve haza forrásból származnak. Az uniós forrásoknál a Miniszterelnökség dönt. Egyértelmű, hogy Lázár János segítsége ebben jól jön nekünk, de ezen túlmenően olyan belügyminisztériumi forrásból is kaptunk pénzt, ami máskülönben nem természetes, ilyen volt például a 80 millió forintos konyhafelújítás, vagy a 130 millió bérlakásépítés. Ezeket az összegeket nélküle nm tudtuk volna megszerezni – mondta Maroslele polgármestere. – Az is nagyon fontos dolog, hogy miniszterként részt vesz a kormányüléseken. Amikor a kormány döntött arról, hogy tornaterem építési program indul az országban, akkor a miniszter úr személyes közbenjárása kellet ahhoz, hogy Maroslelén is épüljön egy ilyen. De ugyanide sorolom a 4414-es út Makó-Maroslele közötti szakasza felújítását, illetve a kerékpárút építését is. Ebben a ciklusban – köszönhetően neki -, nagyobb kormányzati figyelmet kaptak a kistelepülések, mint korábban bármikor. Örülünk neki hogy ez így van, s tagadhatatlan, hogy ebben benne van Lázár János munkája is – mondta Martonosi György.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest