Hírek Kiemelt Térség

Lázár: a magyar földért továbbra is küzdeni kell

Több olyan szabályozást is el kellene törölni az Európai Unió szerint, ami a kis és közepes méretű birtokoknak kedvez, mondta a térség országgyűlési képviselője Apátfalván. Ezek az eljárások a következő egy évben fognak lefolyni, ezért sem mindegy ki vezeti az országot.

Nagy Szabolcs – Apátfalva

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Agrárkamara és a MAGOSZ kiváló érdekképviselete a gazdáknak, a kormány a szakmai észrevételeiket mindig szívesen fogadta. Továbbra is erre lesz szükség, tegyenek javaslatokat, fogalmazzanak meg követeléseket, kezdeményezzenek annak érdekében, hogyan lehet megreformálni a magyar mezőgazdaságot. Ha kell csapjanak az asztalra és mondják meg hogyan legyen, fogalmazott Lázár János.

A következő évek egyik nagy kérdése továbbra is az lesz, hogy Magyarország megengedi-e külföldieknek, hogy magyar földet vásároljanak, az Európai Unió ugyanis jelenleg is több szabályt szeretne eltöröltetni. Például azt szeretnék elérni, hogy a társas vállalkozások – és mögéjük bújva a külföldiek – korlátozás nélkül földet szerezhessenek, illetve szűnjön meg az a szabályozás, hogy egy személynek maximum 300 hektár föld lehet a tulajdonában. Előbbi miatt jelenleg hat ország – köztük Magyarország – ellen folyik eljárás az Európai Bíróságon.

– A kis és közepes gazdálkodók a gazdasági társaságokkal, a bankokkal, a külföldiekkel, a nagy mezőgazdasági cégek árajánlataival nem fognak tudni versenyezni, ezért létérdeke a magyar gazdának, hogy olyan politikai erővel kössön szövetséget, aki képes a megakadályozására annak, hogy külföldiek földet vásárolhassanak – mondta el Lázár János, hozzátéve, hogy ezek az eljárások a következő évben vagy ilyen, vagy olyan eredménnyel, de le fognak folyni.

navigate_before
navigate_next

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kormány 2014-ben azt a célt határozta meg, hogy a földek 80 százaléka kis és középbirtokosok boldogulását szolgálja, 20 százalék nagybirtok, a támogatásoknak pedig ugyanilyen formában kell eloszlani.

Európában kevés ország merte azt mondani, hogy a nagyüzemeknek kevesebb támogatás jár, mint a kicsiknek, magyar kormány elsőként mondta ki ezt. Ma a nagybirtokosok közül a növénytermesztőknek 1300 hektár fölötti részre nem jár földalapú támogatás, állattenyésztéssel is foglalkozók esetében pedig 1800 hektár fölött. Erre az elmúlt 30 esztendőben nem volt példa, mert nem volt hozzá bátorság – emelte ki Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben megnyerik a választást, akkor nem hogy eltörlik ezt a szabályozást, hanem még lejjebb veszik ezeket a határokat. Az itt fennmaradó összeget pedig a kis és középbirtokok fogják kapni, annak érdekében, hogy növelhessék a versenyképességüket.

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt évek támogatáspolitikájának a munkaerő-igényes ágazatok fejlesztése, és a magyar élelmiszeripar talpra állítása volt a célja. Az uniós költségvetési ciklusban a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keret 92 százalékáról döntés született, az összeg több mint felét beruházásokra fordítják, tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.