Kiemelt hírek Térség

Egy sertéstelep tanulsága

Az engedélyek megléténél sokkal több tanulság rejlik a kövegyi lakosok panaszában. A választási kampány most elnyomja a lényegi kérdést, de az eset tökéletesen megmutatja, hogyan kezel egy felmerülő problémát Kiss Attila.

Nagy Szabolcs – Térség

Egy választási kampány mindig felfokozott érzelmekkel telik, pláne Magyarországon. Ilyenkor nagyon nehéz érveket felhozni, és józan paraszti ésszel való gondolkodásra buzdítani, mert mindig lesznek olyanok, akik el akarják terelni a választók figyelmét a részletekről. De mégiscsak meg kell próbálni, egy újságírónak meg főleg, és ennek az oka roppant egyszerű: a következő négy évben is valakinek képviselnie kell a választókerület teljes lakosságát.

– Ha engem megválasztanak, akkor minden választópolgárt képviselni fogok. Mivel leszek én különb önöknél április 9-én, ha nyerek? A térség országgyűlési képviselőjének 80 ezer főnöke van – szinte minden kampányfórumon elhangzanak ezek a kijelentések Kiss Attila szájából.

 

Szép dolgok is ezek. Minden jelölt ezt mondja. De végig is gondolják, hogy ez mit jelent? És eszerint is cselekszenek? Na, ezt már jóval nehezebb ellenőrizni. Az ördög ugye mindig a részletekben rejlik.

A Jobbik jelöltje például rögtön „értelmetlen beruházásozással” kezdte a kampányt. Sikerült azt nyilatkozni nagy nyilvánosság előtt Csanádalberti maximum 300 fős Művelődési Házáról, hogy 700 fős, naná, hogy felesleges egy 500 fős faluba. Jött hozzá egy országos tévé, mondani kellett valami „nagyot”. Ja, hogy ezzel súlyosan megtévesztettünk akár több tízezer nézőt? Nem baj, kampány van. Belefér. Helyreigazítás azóta sem volt, csak szűk körben magyarázkodás, elnézéskérés, ami persze már nem kapott országos nyilvánosságot.

Hígtrágyaszagtól szenvednek Kövegyen – Makó Híradó

Kiss Attila többször is beszélt jó példaként fórumain a kövegyi sertéstelepéről, megpróbáltunk utána járni mi igaz ebből. Annyi biztos, hogy a telep tulajdonosát tényleg mindenki ismeri a településen, de nem a pozitív oldaláról. Nagy Szabolcs – Kövegy Hetek óta követjük az országgyűlési képviselő-jelöltek lakossági fórumait a településeken, így Kiss Attilláén is több alkalommal jártunk.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a kövegyi lakosokat zavarja a sertéstelepének bűze. Kiss Attila önként, saját maga emelte kampánytémává a vállalkozását. Nem ok nélkül, ezzel is azt lehet bizonyítani, én itt élek közöttetek, a ti emberetek vagyok, olyan vagyok, mint ti. Ez egy bevett politikai eszköz. Amikor pedig a sajtó talál egy az övével nem megegyező nézőpontot, akkor rögtön jön a hazugságozás, vádaskodás. Miközben az engedélyek nyilvánosságra hozása mellett (ami megtörtént) bőven elég lett volna ennyit mondani:

Április 8. után, bármi történik, leülök a lakosokkal, beszéljük meg, tudunk-e valamit tenni úgy, hogy mindenki jól járjon.

 

Ilyen a hozzáállása egy felelős politikusnak, aki hajlandóságot mutat a „kis emberek” problémáinak kezelésére. Helyette inkább papírokkal takarózunk, elbagatellizálunk egy valós problémát. Azoknak az embereknek a problémáját, akik saját bevallása szerint ugyanúgy a „főnökei” lesznek, ha megválasztják. Lényegi szempontból teljesen mindegy, hogy ez 50, vagy 5000 embert érint.

Nem baj, az átlagos kövegyi lakos is megtanulta, mennyire számíthat Kiss Attilára, ha kérni szeretne tőle. Ráadásul egy olyan témában, amelyben jó eséllyel tudna is tenni valamit, minimum párbeszédet kezdeményezni.

 

A Jobbik jelöltje emellett „egzisztenciális” kérdésnek is minősítette a témát, azt állítva, hogy munkavállalók, családok megélhetése kerülhet veszélybe. Üzent ezzel a kövegyi lakosoknak, hogy ne beszéljenek, és üzent nekünk is, hogy ne kutakodjunk.

Egy kérdés maradt már csak. Vajon a kormányváltást akaró szavazók, ha csak egy pillanatra is, de külön tudják-e választani a jelöltet a pártjától, amikor leadják a voksukat?

Mert ha igen, akkor azt látjuk, hogy a baloldali pártok képviselői lehet, hogy nem véletlenül hívják fel arra a figyelmet, hogy Kiss Attila egyszer már kikapott Lázár Jánostól. Nem biztos, hogy ennek a mögötte álló párt volt az oka.