Hírek

A hívásainkat is figyeli a Facebook

A teljes híváslistát lementi a közösségi oldal, ráadásul az olyan ismerősink telefonszámát is, akik egyébként nem regisztráltak Facebook-ra – mindezt akár évekre visszamenőleg.

MH

Évekre visszamenőleg minden telefonhívásunkról tudhat a Facebook, ha engedélyt adtunk az applikációnak a mobilunkon, hogy hozzáférjen ezekhez az információkhoz. Ott vannak a Facebook adatbázisában a nevek, telefonszámok, és minden egyes beszélgetés hossza, és az utóbbiból akár a kapcsolat jellegére is következtetni lehet – írja az Index.

Azt, hogy mit tárol a közösségi oldal rólunk, azt mi is megtudhatjuk, a Facebook lehetőséget ad, hogy letölthessük ezeket az információkat:

A Google 2017 októberében tette elérhetetlenné azt a verziót, amelyen keresztül addig hozzáférhettek ezekhez az adatokhoz, de a Facebook így is hozzáfér a szükséges információkhoz. Az iOS felhasználóknak pedig nincs félnivalójuk, az ő rendszerük sosem engedélyezte a titkos hozzáférést.

Az app telepítésekor ezeket az engedélyeket azért fogadjuk el, hogy könnyebben tudjunk kapcsolatot tartani ismerőseinkkel, a Facebook viszont ezeket az információkat is felhasználja a hirdetéseknél – hiszen a termék maga a felhasználó, és annak adatai.