Hírek Kiemelt hírek Térség

A holokauszt, gyermekszemmel

Makói kötődésű gyermekek visszaemlékezésein keresztül mutatta be a második világháború viharos éveit és a holokauszt tragédiáját Urbancsok Zsolt, a Makói Levéltár vezetője Kiszomboron. A gyermeki sorsokon keresztül azt is felvázolta, milyen volt Makó ebben az időszakban.

Kiss Dániel – Kiszombor

– Ezek a személyes történetek mindig megérintik az embereket, itt most nem százezrekről meg milliókról fogunk beszélni, hanem négy embernek a sorsáról. Kicsit emberközelibbé hozzuk ezeket a dolgokat, és nem a szörnyűségeket próbáljuk kihangsúlyozni, hanem az e mögött lévő folyamatokat, összefüggéseket, emberséget, embertelenséget, egyéni sorsokra lebontva – mondta el Urbancsok Zsolt. Hozzátette: a holokauszt előtt Makón nagyon nagy, kétezer fős zsidó közösség volt, a hagymakertész makói parasztsággal békés és jó viszonyban voltak a hagymakereskedő zsidók. A tragikus események következtében 1200-an közülük sosem tértek vissza.

A levéltár vezetője a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör meghívására érkezett Kiszomborra, és mint elmondta, a kiszombori zsidóság történetét sajnos még nem dolgozták fel, de az előadásban helyet kapnak híresebb kiszombori zsidó emberek is.