Hírek Kiemelt hírek Térség

Hígtrágyaszagtól szenvednek Kövegyen

Kiss Attila többször is beszélt jó példaként fórumain a kövegyi sertéstelepéről, megpróbáltunk utána járni mi igaz ebből. Annyi biztos, hogy a telep tulajdonosát tényleg mindenki ismeri a településen, de nem a pozitív oldaláról.

Nagy Szabolcs – Kövegy

Hetek óta követjük az országgyűlési képviselő-jelöltek lakossági fórumait a településeken, így Kiss Attilláén is több alkalommal jártunk. Ezeken a Jobbik jelöltje rendszeresen jó példaként emlegeti a mezőgazdasági vállalkozását, a kövegyi sertéstelepet. Földeákon például ezt mondta róla:

Van egy kicsi sertéstelepem Kövegyen, itt 8-10-en dolgozunk, nekem nem jó az, ha az én embereim rosszul érzik magukat, az én embereim keveset keresnek. Nekem az a jó, ha van szabadidejük, van szabadnapjuk, könnyen dolgoznak, és viszonylag jó fizetéssel, akkor érzik magukat jól. És akkor tudok én is jól keresni, mint tulajdonos.

Ez nagyon szépen hangzik, ám mivel a fórumait rajtunk kívül nem igazán követi senki, így Kiss Attila igazából azt mond amit akar az összegyűlt pár lakosnak, hogy ez valóban így van-e azt senki nem ellenőrzi. Elmentünk hát Kövegyre, hogy megtudjuk, az ott élők mit gondolnak a sertéstelep tulajdonosáról.

A kistelepülés polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária, bár nyilatkozni nem akart, annyit megtudtunk tőle, hogy Kiss Attilát természetesen ismeri, igaz nagyon ritkán találkozik vele. A sertéstelep kapcsán viszont azt is elmondta, nemrég a közmeghallgatáson több lakos is panaszkodott az onnan áradó iszonyatos bűzre. Kövegy környékén ráadásul két gazdálkodó is foglalkozik sertéstenyésztéssel, a másik teleppel kapcsolatban ilyen panasz nem érkezett.

Sertéstelep mellett persze virágillatot sem várhat senki, itt azonban ennél jóval többről van szó. A szörnyű szagokat ugyanis az okozza, hogy a hígtrágyát csöveken keresztül közvetlenül a Makóra vezető út mellett a szántóföldekre vezetik ki, ahogy ez képünkön is jól látszik.

A sertéstelepről kivezetett csöveken érkezik a hígtrágya az út melletti szántóföldre

A lakosok erre érthetően panaszkodnak is, mert Kiss Attila szerintük már évek óta ezt csinálja. Több környéken élővel is beszéltünk, aki ezt megerősítette, ám nyilatkozni ők sem mertek, egyetlen kövegyi lakos vállalta, hogy elmondja mit kell elviselniük, ő is csak úgy, ha nem mutatjuk az arcát és még a hangját is eltorzítjuk. Az itt élők tehát inkább tűrnek, elviselik a rettenetes bűzt, minthogy nyilvánosság elé álljanak. Ez most fokozottan igaz, mivel választási kampány van, és a sertéstelep tulajdonosa a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje.

– Egyszerűen borzasztó, hogy milyen szag terjed itt. Nem lehet szellőztetni, kiteregetni, mert a ruha átveszi a trágya szagát. Évek óta sajnos ez így van.

– Próbáltunk beszélni több a környéken lakóval, de nem igazán vállalják az arcukat, nevüket…

– Igen, nem szeretne senki saját magának problémát okozni.

 

Az ARC 2000 Kft a cégadatai szerint egyébként 7 embert foglalkoztat, Kiss Atillát így arról is megkérdezzük majd, hogy ő emlékszik-e rosszul a saját alkalmazottainak számára (8-10), vagy esetleg nincs mindenki bejelentve nála. A cég tavalyi nettó árbevétele mindenesetre tavaly mintegy 131 millió forint volt, ebből azonban adózás után csak körülbelül 2,5 millió forint maradt.

Kiss Attilának megyei önkormányzati képviselőként a vagyonnyilatkozata is nyilvános, ebben a kft.-ből származó havi jövedelmét bruttó 180 ezer forintban jelöli meg, ehhez jön még hozzá havonta 100 ezer forint a magán állatorvosi tevékenységéből, illetve 110 ezer forint képviselői tiszteletdíj.

Gépjármű viszont e szerint egyáltalán nincs a birtokában, még a kampányolásra használt terepjáró sincs benne feltüntetve.