Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Éreztetni és láttatni akarta Húsvétot Biró atya

Jézus életét dolgozta fel különleges úti beszámolóban ma Biró István görögkatolikus parókus a makói József Attila Városi Könyvtárban. A Szentföldről tartott előadáson a résztvevők virtuális utazás keretében hangolódhattak lelkileg is a kereszténység legnagyobb ünnepére. Az esemény a Máltai Esték programsorozat része volt.

Szabó Anita – Makó

Biró István atya többször járt már szentföldi zarándoklaton, legutóbb 2016 novemberében. Mint mondja, egy ilyen lelki töltetű út egészen más, mint a hagyományos turista kirándulások. – Egy adott bibliai helynél mindig elolvassuk a vonatkozó liturgikus szövegeket és ez teljesen jelenvalóvá teszi az egykor ott zajlott eseményt. Ilyenkor mindenki saját valóságként éli meg a történéseket, aminek a hangulatát akartam elhozni – lelkesedett a görögkatolikus parókus, aki elárulta, nehéz feladat volt a rengeteg képből leszűkíteni az előadásra a végül bemutatásra került anyagot, amiben a felesége volt segítségére. – Szeretném érzékeltetni Jézus életútjának egy-egy mozzanatán keresztül, mit jelenthetett ott lenni vele, illetve azt, hogy mi a jelentősége a keresztnek. Remélem, az odavezető út közös bejárása után együtt csodálkozhatunk rá arra, hogy üres a sír – fogalmazta meg elképzeléseit az élménybeszámolóról az előadó.

Biró atya elmondta, hogy a zsidóknak életükben legalább egyszer kötelező elmenniük Jeruzsálembe a Pászka ünnepén. Egy ilyen élmény szerinte mindenki számára nagyon sokat tudna adni lelkileg. – Hatalmas erő van a személyes megtapasztalásban és átélésben. Bízom abban, hogy most nem csak elmondani, de láttatni is tudom majd Húsvétot a jelenlévőknek – avatott be motivációiba Biró atya. Úgy véli, a szent helyeken járva, ha az ember hagyja a szívéig hatolni a történéseket, akkor megérezheti a mennyei Jeruzsálemet.

A nagy hatású lelki és képes utazás Názáretből indult, majd Betlehemből visszatérve meglátogatta a hallgatóság a Jordán folyót és átment Kafarnaumba. Ezután elidőztek a Galileai-tenger vidékén, megálltak Jerikóban és Betániában, utána vonultak be a virágvasárnapi menettel Jeruzsálembe. Végigmentek a Via Dolorosán, megnézték a Golgotát, és elidőztek a Szent Sír templomában, a feltámadás helyén. Végül megtapasztalták az üres sír élményét, amely István atya reményei szerint, vágyat hagy majd az emberekben.

navigate_before
navigate_next