Hírek Kiemelt hírek Makó Programok

Az egészségügyi szűrések életeket menthetnek

Március 24-én, szombaton a makói kórház és a makói Egészségfejlesztési Iroda közös egészségügyi szűrést szervez a lakosság számára. Többek között szemészeti, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatra lehet bejelentkezni.

Gajáta Fanni – Makó

A Makói Egészségfejlesztési Iroda még 2014 júniusában jött létre egy Európai Uniós támogatásnak köszönhetően, azzal a céllal, hogy a makói kistérségben élők népegészségügyi ellátását végezze. Azóta is töretlenül folytatják a munkát az EFI munkatársai, évente több szűrést szerveznek a járásban, illetve különböző előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója egy sajtótájékoztató keretén belül elmondta, ezen a hétvégén a makói kórház járóbeteg szakrendelőjébe várják azokat, akiknek fontos az egészségük. Azokon a szűréseken lehet részt venni, amelyek általában kitelepülnek a kistérségbe is.

– Emellett még egyéb, nem szokványos lehetőségek is adódnak majd a szűrés napján. Ilyen a szemészeti vizsgálat, amely szintén egy nagyon fontos szűrővizsgálat, illetve a hallásunk szűrésére is mód nyílik a hétvégi rendezvényünkön – mondta a főigazgató.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP – Egészségfejlesztési Iroda vezetője hangsúlyozta, erről a napról azt kell tudni, hogy csak szűréseket végeznek, így recept- vagy szemüvegfelírásra nincs lehetőség, illetve érdemes előre időpontot kérni a +36 62 511 186-os, a +36 70 203 5305 vagy a +36 30 326 5868-as számokon.

– Az időpontoknak több mint a fele a szakorvosi rendelésekre már elkelt, de lehet még jelentkezni. Lehet csak egy vizsgálatra, vagy akár az összes szűrésre is jönni – tette hozzá az EFI vezetője.


Az EFI egyik kiemelkedő feladata a testsúly-kontroll program.

Nagy Jenő, a makói tagkórház igazgatója kiemelte, a vezető halálokok a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek. A szombati vizsgálatok ezek kiszűrésére is alkalmasak.

– Ezért is bíztatok mindenkit, minden makói és kistérségi lakost, hogy jöjjenek és vegyenek részt ezeken a szűrővizsgálatokon, egy pár percet áldozzanak a napjukból és tegyenek az egészségükért. Biztosan kamatoztatni tudják ezt a későbbiekben – fogalmazott az igazgató.

Borítóképünk tavaly, az apátfalvi szűrésen készült.