Kiemelt hírek Térség

Négy év alatt 4,4 milliárd forintból fejlődött Földeák

Az elnyert pályázatoknak köszönhetően csak az idén mintegy egymilliárdos fejlesztés indul Földeákon. Lesz új piac, szabadidőpark és sportcsarnok is. 2014 óta egyénként összesen 4 milliárd 348 millió forintnyi fejlesztési és az életminőség javítását szolgáló pénz érkezett (önerővel együtt) a faluba. A képen Hajnal Gábor az földeákiak büszkesége, a megújult iskola előtt.

Korom András – Földeák
– Azt hiszem, hogy az emberek nagy része leginkább az iskola felújításának örül, de sokan várják az új piac megépülését is. És hallom, hogy az idősek otthona is megújul – sorolt is néhány fejlesztést Kiss Imréné, aki a buszmegállóban várta a makói járatot. Hozzátette, hogy azt, mekkorát fejődött az utóbbi néhány évben a falu, azt a helybéliek nem mindig látják, de a vidékieknek – mint neki – azonnal szembetűnnek.

A ciklus földeáki fejlesztési egyébként a helybéliek igénye, véleménye alapján történt. Lázár János segítségével, aki 2014-es országgyűlési képviselővé választását követően azzal kereste meg még az előző polgármestert és a képviselő-testületet, hogy segít a falu fejlesztésében, de hogy pontosan miben, azt mondják meg neki. A helyhatósági választásokat követően az új polgármesternek és a képviselőknek is megismételte az ajánlatát. S azok igencsak szép listát állítottak össze arról, mit szeretnének fejleszteni, s mihez kellenének állami források.
– Tavaly elsősorban az idei beruházásokat készítette elő a földeáki önkormányzat, mely az idén mintegy egymilliárdos fejlesztésre számíthat – mondta Hajnal Gábor polgármester.

A község polgármestere hozzátette: 9 pályázatot adtak be, ebből 8 az első körben nyert, de a 9-diket sem utasították el, az bekerült a bírálat második körébe. Az idei fejlesztések legnagyobb tétele az iskola mellé tervezett sportcsarnok lesz a maga 5-700 millió forintjával. A kormányhatározatban megjelent „A” típusú csarnok azonban az iskolai osztálylétszámok miatt és a kötelező testnevelés órák száma miatt kicsi lenne, így a község nagyobbat szeretne. Lázár János támogatta, hogy nagyobb „C” típusú épüljön.

Elsősorban a fiatalabbaknak szánják, de a vásárhelyi és a makói példából is látszik, bizony az idősebbek fogják leginkább élvezni azt a 200 méteres rekortán futópályával és erőgépekkel ellátott szabadidőparkot, mely több mint 20 millió forintba kerül. A Magyar Labdarúgó Szövetség jóvoltából pedig 30 millióból műfüves pálya is épülhet a községben még ebben az esztendőben.

Energetikailag megújul a bölcsőde, a három óvodai épület, az idősek otthona, az egészségház, a Szent László téri iskola, a községháza, épülhet sportöltöző, s bővítik Gagarin és a Bacsó Béla utcák csapadékvíz-elvezető hálózatát. Másik helyre telepítik a vizesblokkal is ellátott piacot – 50 millió forintból. Az öregfiú focisták kezdeményezésére korszerűsítették iskolai aszfaltos pálya világítását. De megújult térfigyelő kamerarendszer is. A több mint 10 éves kamarák képeit immár egy monitoron láthatják a körzeti megbízottak, s így egyben azt is azt látják, hogy működnek-e azok. Ehhez több mint egymilliós fejlesztéshez jelentősen hozzájárult két helyi vállalkozó: és Görbe József és az elhunyt Somodi Mihály.

A Leader pályázatokból 5-5 milliót költenének a turizmus fejlesztésére illetve egy fogorvosi szék beszerzésére is. És egymilliós kiadást jelent, hogy az ismertté vált nevek is felkerüljenek az első világháborús hősi emlékmű új névtábláira.
Az útfejlesztéseknek köszönhetően már nincs sáros utca a faluban, de karban tartották az Igási utat, leaszfaltozták a Bajcsy-Zsilinszky utcát és útalap készült az Érmellék utcában és az Arany János utca egy szakaszán. Több mint 300 ezer forintot költöttek a hiányzó vagy sosem létezett KRESZ-táblák pótlására, kihelyezésére.

A Bajcsy utca újraaszfaltozott szakasza, még a márciusi havazás előtt.

– A miniszter úr személyében olyan erővel és súllyal rendelkező országgyűlési képviselőnk van, aki szívén viseli a települések sorsát. Nagyon-nagyon szimpatikus volt, hogy nem akart ránk erőltetni semmit, hanem konkrét, támogatható programokat kért Földeáktól és a többi településtől is – indokolta Hajnal Gábor polgármester, miért kezdeményezte Borsos Józseffel, Mártély polgármesterével közösen, hogy a választókerület polgármesterei (az algyői kivételével) közös nyilatkozattal támogassák Lázár János újraválasztását.

– Programunkat erejéhez mérten tudta támogatni. Soha ilyen képviselőnk még nem volt. 1990 óta országgyűlési képviselőnk volt már éppen elég, de a térségnek soha ennyi támogatás nem jutott mint ebben a parlamenti ciklusban – mondta Hajnal Gábor.
Földeák polgármestere hozzátette, ezek a fejlesztések a földeákiak növelik a helybéliek komfortérzetét, – Az a kapcsolattartási rendszer, mely kialakult az országgyűlési képviselőnkkel, az is közvetlen, hatékony, gyors és rugalmas. Ilyen intenzív párbeszédben eddig nem volt részünk, igaz 14 éves politikusi működésem alatt gyakran volt ellenzéki képviselőnk.

Hajnal Gábor szerint jó úton halad a makói és a vásárhelyi választókerület összevonása után a közösségépítés a két járás települései között.
– Először a különböző rendezvényeken, polgári bálokon, még talán furcsán nézegettük egymást, de utána kialakult az a kapcsolatrendszer mely természetes és közvetlen, legyen akár Székkutassal, akár Mártéllyal, akár Mindszenttel, ami azért fontos, mert a kapcsolati tőke jelentős.

A ciklus két kiemelt és befejezett beruházásának az iskola- és az útfelújításokat tartja a polgármester, aki nagyon jelentősnek tartja a sportcsarnok jelenleg zajló előkészítését.

– Már nem kell szégyenkeznünk az iskolánk miatt, ahol nem csak a tantermek számát növeltük, de a régi épület a mai kor elvárásainak is megfelel. A helybélieket büszkeséggel tölti el, hogy ilyen iskolánk van. A tartalmát a pedagógusoknak kell megtölteniük, mi az infrastruktúrát biztosítottuk, a miniszter úr támogatásával – mondta Hajnal Gábor polgármester.