Kiemelt hírek Makó

Lázár: gyűlöletből nem lehet országot, várost és jövőt építeni!

Ha a Fideszre szavaznak április 8-án, akkor tudják, hogy Orbán Viktort és engem kapnak. De kit kapnak, ha valamelyik ellenzéki pártra adják a voksukat? – tette fel a kérdést a makói gazdaköri székházban tartott fórumon Lázár János.

Korom András – Makó

Nem is fértek be az érdeklődők a gazdaköri székház nagytermébe a kedd esti fórumon, így sokan a szomszédos előszobából hallgatták meg Farkas Éva Erzsébet polgármester a városfejlesztéssel kapcsolatos bevezetőjét, melyből többek közt kiderült, 60 millió forintból újulhat meg a gazdakör székháza várhatóan jövő tavaszra, illetve 15 millióból a Makó-Rákosi művelődési ház. Egyben türelemre intette a makóiakat, hiszen a különféle a város által elnyert pályázatok átfutási ideje hosszúnak bizonyult, ezért látszódhat sok 2014-es választási ígérettel kapcsolatban, hogy nem történik semmi.

– Csalódni fognak azok, akik azt hiszik, hogy a kampányban szidni fogom Rója Istvánt vagy Kiss Attilát, a munkámmal és munkával szeretnék kampányolni – ütötte meg a fórum alaphangulatát szinte az első mondatával Lázár János kancelláriaminiszter. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje hozzátette, zajlik a kampány, de kampánylyukból kampányszél folyik – utalt a híresztelésekre. Arra kért mindenkit, hogy nyugodjon le, gondolja át, számára melyik jelölt programja a legszimpatikusabb, s április 8-án menjen el, adja le a voksát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sok szóbeli agresszió helyett sokkal több humorra lenne szükség. Azt is elmondta, hogy az a makói, aki a szavazás napján otthon marad, ahogy tette ezt négy évvel ezelőtt a választásra jogosultak 40 százaléka, egyúttal a panaszkodás jogáról is lemond.

– Nem rólam döntenek, hanem a saját és a családjuk sorsáról! – mondta. Hozzátette: ő nem rombolni, hanem építeni akar, ahogy tette ezt 2014-ben, amikor a makói-vásárhelyi választókerület összevonása után elnyerte a mandátumát, így került kényszerházasságba a makóiakkal, mely a fejlesztések miatt érdekházassággá vált, s reméli, hogy ebből egyszer majdan szerelmi házasság lesz.

– 2014-ben, az országgyűlési választások után felkerestem Buzás Péter polgármestert, majd a helyhatósági választásokat követően utódját, Farkas Éva Erzsébetet, azzal, hogy mondják meg a makóiak, hogy miben tudom segíteni őket. Az akkori lakossági konzultáció alapján megfogalmazott 19 milliárdról ígérteket a polgármester asszony egy kockás füzetben azóta is nyilvántartja, s vezeti, hogy mi is valósult meg belőlük. Hol is tartunk? – fordultLázár János a polgármesterhez, aki azt válaszolta: 25 milliárdnál.

Lázár János elmondta, hogy Makó a Buzás Péter által elképzelt turizmusfejlesztés elindításával a turisztikai szakemberek véleménye szerint is megállja a helyét, ezért is támogatja a kormány 10 milliárddal a fürdőfejlesztést, mely 50 új munkahely megteremtését is jelenti. Utalt arra is, hogy míg 2010-ben a helyi munkanélküliség 10 százalék fölötti volt, mostanra ez 3 százalék alá csökkent, s jövőre több lehet az álláshely, mint az álláskereső.

Elmondta, hogy a város népessége nemcsak azért csökken, mert többen halnak meg, mint ahányan születnek, de azért is, mert nagyon sokan elköltöztek, akár külföldre is, a jobb élet és munka, illetve a jövedelmek miatt.

– Tavaly 600 milliárd forintnyi valutát utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok, ami azt jelenti, hogy egyszer majd haza szeretnének jönni. Őket azonban csak a jövedelmek emelésével lehet visszacsábítani. Ha a választóktól ismét bizalmat kapok, azon fogok dogozni, hogy a következő 4 év alatt 30-40 százalékkal emelkedjenek a jövedelmek.

Lázár János arról beszélt, hogy a választók döntését a politikai elkötelezettség mellett a saját egzisztenciális helyzetük befolyásolja leginkább. A Fidesz-kormány támogatja a gyermekek születését, hiszen a kétgyermekes családok csökkentett adót fizetnek, a háromgyerekesek pedig egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót.

– A kampányban az ellenzéktől három dolgot hallanak: a Fidesz lop, Orbán Viktor lop, Lázár János (illetve a 106 választókerület aktuális jelöltje) lop. Ha elmennek a választási fórumaikra, csak azt tessenek megkérdezni, hogy ha ők lesznek a parlamentben, mennyi lesz a személyi jövedelemadó kulcsa. Ha a Fidesz folytathatja, akkor a jelenlegi 15 százalékos adókulcs 1 számjegyűvé csökken – mondta.

Azt is kifejtette, hogy a korábbi kormányok a nagy gazdaságokat támogatták, míg az Orbán-kormány a kis- és középgazdaságokat.

Az ország függetlenségét három kérdéssel világította meg: – Ki ad a magyaroknak enni? – kérdezte, majd válaszolt is rá: a Tesco, a Lidl, az Aldi és a Spar, azaz az élelmiszer-kiskereskedelem külföldi kézben van. Ha ismét Fidesz alakíthat kormányt, akkor az eddiginél is keményebben szorítják rá ezeket a láncokat, hogy magyar termékeket árusítsanak. – Ki ad az embereknek energiát? – a közelmúltig külföldi cégek, a Démász  és a Dégáz, manapság azonban ez már magyar kézbe került.

–  Az elkövetett hibákkal és vétkekkel együtt csak a Fidesz képes az ország kormányzára – mondta. Hozzátette: gyűlöletből nem lehet országot, várost és jövőt építeni! Mi számítunk önökre, és önök számíthatnak ránk – hangsúlyozta Lázár János.