Hiába magyarázkodott hosszasan a Jobbik jelöltje a településen a Művelődési Ház becsmérlése után, az itt élők nem hiszik, hogy ő az aki továbbra is elősegítené a fejlődésüket.

Nagy Szabolcs – Csanádalberti

Jókedvű beszélgetés és viccelődés fogadott minket a Csanádalberti Idősek Klubjában. A tagok többsége 80 év feletti, mégis sokan bejönnek már reggel, hogy beszélgetéssel űzzék el az időt, vagy éppen ne legyenek otthon egyedül. 33 tagja van, szinte mindig van mozgás, tudtuk meg a klub vezetőjétől.

– Próbálunk arra törekedni, hogy családias legyen a légkör, megbeszéljük a problémáikat, ha kell nagybevásárlást intézünk, gyógyszert, orvoshoz időpontokat. Nagy igény van arra, hogy legyen ilyen szolgáltatás – mondja Kosztolányi Miklósné.

Az Idősek Klubja épületének korszerűsítésére 27 millió forintot kapott a kormánytól a település, amiből jól látszik, hogy nem csak megtartani, hanem fejleszteni is szeretné Csanádalberti a szolgáltatásait. Nyertek pályázatot az önkormányzat épületére és az orvosi rendelőre is, összesen 54 milliót.

A település mindenesetre a szépen gondozott temetőben kialakított emlékparkra, és az évtizedek óta várt Művelődési Házra a legbüszkébb, ez utóbbira mintegy 188 millió forint támogatást kaptak. Csjernyik Zoltán is azok között a polgármesterek között volt, akik Lázár János újraválasztását támogatják, így arra is kíváncsiak voltunk, miért áll ki a mostani országgyűlési képviselő mellett.

– Ez borzasztóan egyszerű. Korábban kormányok jöttek, országgyűlési képviselők mentek, ígéret az mindig volt. Ő most valóban tett is a faluért. Olyan időszakok után, amikor ennek töredéke sem volt meg, nem tudok mást mondani, mint hogy jó szívvel támogatom – mondja Csjernyik Zoltán.

Lázár János a megválasztása után szinte azonnal eljött a településre, és azt kérte a képviselő testülettől, hogy készítsenek egy hosszú távú fejlesztési tervet, amit ők a lakossággal közösen megvitattak. Az első helyen a Művelődési Ház állt, alig telt el fél év, már a pénz is ott volt rá a számlájukon. Amikor a polgármester ezt először elmondta a lakosoknak, azt látta rajtuk, hogy el sem akarják hinni.

– Inkább ilyen országgyűlési képviselőnk legyen, mint olyan, aki azt mondja Csanádalberti évtizedek óta várt fejlesztésére, hogy értelmetlen beruházás – utalt vissza Csjernyik Zoltán Kiss Attila szavaira, amit az itt élők soha nem fognak megbocsátani a Jobbik jelöltjének.

 

A Jobbik jelöltje vérig sértett egy komplett falut – Makó Híradó

Elképesztő felháborodást okozott a mintegy ötszáz fős Csanádalbertin Kiss Attila egy országos televíziónak tett nyilatkozata, amelyben értelmetlen beruházásokról beszélt a térségben. A legvisszafogottabb vélemény szerint is romba döntötte az esélyeit a választókerületben.

Az épület fenntartási költségét firtató kérdésünkre a polgármester azt mondja, ha cinikus akarna lenni azt mondaná, hogy meg sem érzik. A fűtést biomassza kazánnal oldják meg, amihez a fát összegyűjtik a településen a letört ágakból, kiszáradt fákból, így csak a vízdíjat és az áramot kell fizetni, de utóbbi is minimális, miután a legköltséghatékonyabb technológiát használták. Éves szinten a 200 ezer forintot a fenntartás nem haladja meg.

A polgármester szerint Lázár János soha nem mondott neki olyat, hogy „polgármester úr ne haragudj, de ez értelmetlen, menj haza és gondolkodj el rajta”. Ahogyan a számtalan kormányzati feladat ellenére sem mondta azt nekik sosem, hogy nem ér rá valamivel foglalkozni, vagy nem érdekli.

– 2006 és 2010 között nagyon keményen harcoltunk azért, hogy ne kelljen bezárni az iskolát és az óvodát. Még 2010-ben, amikor polgármester lettem, akkor is éreztem, hogy ott a kard a nyakunkon. A normatív támogatás olyan kevés volt, hogy alig tudtuk finanszírozni. Minden pénz arra ment el, nem épült semmi, most biztonságban vagyunk, még is megmaradt bölcsődénk, sőt fejlesztjük, és más beruházásokra is telik – vonja le a az elmúlt évekből a következtetést Csjernyik Zoltán.

Csanádalberti ugyanis a meglévő óvodaépülethez egy mini bölcsődét is hozzá szeretne építeni még ősz előtt, amihez ugyan még hiányzik mintegy 10 millió forint, de a polgármester szerint Lázár János ezt a fejlesztést is támogatja.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest