Hírek Makó

220 millió forintból valósul meg az Igazgyöngyök útja Makón

Makó Város Önkormányzata 2018.02.01-én megkezdte a TOP-1.2.1-16-CS1-2017-00008 azonosító számú” Igazgyöngyök útja Makó” című projektet. A projekt összköltségvetése 220 millió forint, mely 100%-os Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásból áll. A projekt tervezett fizikai befejezése: 2020.07.31.

A projekt célja a térség kulturális adottságaira épülő új vonzerők létrehozása, a meglévők fejlesztése – kulturális örökségünk turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez kapcsolódó építés, felújítás, bővítés, kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek kialakítása.

A fő helyszín Makó épített örökségének műemléki védelemmel érintett építészeti emlékei, amelyek attraktív megújulásával igazi, élményt nyújtó turisztikai látványosságként válnak bemutathatóvá. A Korona Szálló épülete turisztikai fogadótérré alakul, ahol majd az információn túl kényelmi szolgáltatások is elérhetőek lesznek. A Kálvária Kápolna Makó egyik legrégebbi, barokk stílusú műemlék épülete, ahol a látogatók naponta kétszer részt vehetnek egy fényfestéses előadáson, amelyet a belső térben elhelyezett padsorokból lehet majd figyelni. A fényfestés a kápolna mennyezetére lesz kivetítve. A Szent István Király Plébániatemplom és a mellette lévő parkban jelentős attrakciós elemekkel olyan szabadtéri bemutató tér jön létre, ahol Makó meghatározó szellemi örökségeit minden korcsoport számára elérhetővé válik. A Szent László Király Plébánia templomban élményszerű, interaktív padlóba épített audiovizuális video-szőnyeg kerül elhelyezésre. A templom bejáratánál a belső térig Mária életútja ábrázoló képzőművészeti alkotások jelenek meg a padlóba süllyesztett kivetítőn. Informálódást és pihenést szolgáló elemekkel (információs táblarendszer, pihenőpontok) kiegészülő fejlesztés Makó átfogó, élményszerű megismerését teszi majd lehetővé a városba látogatók számára. Az épített és szellemi örökség valamint a mezővárosok szellemi kultúráját a hagymatermesztéshez és a kereskedelemhez köthető hagyományok bemutatását célzó projekt hiánypótló a térség turisztikai termékkínálatára, és jól illeszkedik a fürdőturizmus és a természetjáró kerékpáros-evezős turizmus dinamikus fejlődő kínálatához.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.