Hírek Kiemelt hírek Térség

Pitvaros jövőt kapott Lázár Jánostól

2010 óta hatszázötvenszer annyi forrás érkezett fejlesztésre, mint az azt megelőző négy évben, mondja Radó Tibor. A polgármester szerint, ha megtörik a fejlesztések lendülete, az egy-két év alatt helyrehozhatatlan károkat okoz a kistelepüléseken.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

– Ha az utóbbi pár évet nézem, a különbség ég és föld, hatalmas a fejlődés. Én Mezőhegyesen dolgozok, nap mint nap ingázok, ezért az út felújítása és a kerékpárút szerintem nagy lökést fog adni a településnek – mondja a tősgyökeres pitvarosi Szabó Anna Mária, akivel a falu Művelődési Házában beszélgettünk a fejlesztésekről.

A mintegy 1500 fős Pitvarosra valóban sok forrás érkezett az utóbbi években, az iskola teljes felújítására majdnem 500 millió forintot nyertek, az óvoda épületre 70 milliót, az 5 intézményt egy épületbe integráló egészségházra 160 milliót, és ez csak kis része a fejlesztéseknek. A Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádpalota közötti út felújítása majdnem 5 milliárd forint lesz, kiváló összeköttetést nyújtva az autópályához.

– 2006-ban lettem először képviselő, én abból az időszakból egyetlen 11 millió forintos megnyert pályázatra emlékszem, most a települést valamilyen formában érintően 6,8 milliárdnál tartunk – tudtuk meg Radó Tibortól.

Akkoriban Pitvaros nagyon örült annak, hogy ezt sikerült elérni, nem is értették, hogy ez szinte semmi a mostani lehetőségekhez képest. 2010-től először még komolyabb tapasztalat nélkül kezdtek el pályázni, és nyertek. 2014 óta pedig egyenesen ösztönözve vannak arra, hogy nehogy egy lehetőséget is hagyjanak elmenni maguk mellett.

– Mindegy milyen irányból nézzük, azt a sikert, amit Pitvaros elért nem lehet elválasztani Lázár János személyétől. Helyi szinten a képviselő testület dolgozott meg a fejlesztésekért, de azért, hogy a forrást mi kapjuk meg, az kizárólag az ő érdeme. Mehetett volna máshová is a pénz – érzékeltette Radó Tibor, mennyit számít egy településnek egy országgyűlési képviselő munkája.

 

Pitvaros polgármestere számtalan dologra büszke az utóbbi évekből. Elkötelezett környezetvédőként például arra is, hogy alig 1500 lakosra mintegy 4500 napelem jut a településen, és a legtöbb önkormányzati intézmény energiafelhasználását csökkentették. Mostanra ott tartanak, hogy a gázszámla 90 százalékkal, az áram 92 százalékkal lett kevesebb.

– Volt olyan év, amikor egy intézményünk 3 millió forintot emésztett fel csak a gázfogyasztással, ez borzalmas költség. A rezsi csökkentése egyértelmű kormányzati szándék is, mivel a bevétel növelésére egy ekkora településnek kevés lehetősége van. Csak akkor, ha vagy a helyi vállalkozások, vagy a lakosság terheit növeljük – mondja a polgármester.

Radó Tibor szerint az utóbbi években megindult fejlesztési hullámot továbbra is tartani kell, mert ha megreked, akkor a kistelepülések egy-két év alatt is akkora számú lakosságot veszíthetnek, hogy azt nem tudják kiheverni. A fejlesztéseknek pedig csak kormányzat adhat lökést, a mostani lehetőségek alapja az önkormányzatok adósság átvállalása volt, illetve az, hogy szinte önerő nélkül tudnak pályázni. Ezt pedig nem az Európai Unió intézte el, az már adott forrást 2006-tól kezdve, mégsem épült belőle itt semmi, emeli ki a polgármester.

Szerinte korábban azzal sem voltak tisztában a térség települései, hogy milyen felelősséggel tartozik értük az országgyűlési képviselőjük, nemhogy számon kérhették volna ennek hiányát. Lázár János évente többször nyilvánosan is megfordul Pitvaroson is, ám emellett számtalanszor elmegy akár a polgármesterrel történt előzetes egyeztetés nélkül is, hogy megnézze hogyan haladnak. A szakmai támogatás pedig hatalmas magabiztosságot ad a település vezetőinek.