Hírek Kiemelt hírek Térség

Lázár: a gyűlöletből önmagában nem lesz előrelépés

Pitvaroson tartott fórumot a térség országgyűlési képviselője, ahol a kormány programjáról és a helyi fejlesztésekről is szó esett. Lázár János szerint ezekről kell beszélni a kampányban, mert gyűlöletből még soha nem épült aszfalt.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

– A legnagyobb közös eredményünk itt a településen az iskola felújítása, a település legfontosabb célkitűzése azonban egy új egészségház volt, ami szintén megvalósul – emelte ki a térség országgyűlési képviselője a pitvarosi fórumon.

Lázár János szerint, ha az itt élők mérlegre teszik, hogy megérte-e ezzel a kormányzattal együttműködni, akkor van miről beszámolni, a település biztos jobban járt, mint az elmúlt 24 évben.

– Négy év alatt többet segítettünk, mint addig az összes többi kormány együttvéve, ezt összegszerűen lehet bizonyítani – fogalmazott.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, vannak még olyan kérdések, amiben nem tudott a kormány megoldást nyújtani, mint például a templom sorsa, amelyet fel kellene újítani, de ezt is szeretné rendezni a következő négy évben. Lázár János ebben akkor is segítséget ígért Pitvarosnak, ha nem ő lesz majd a térség országgyűlési képviselője.

A térség lehetőségeiből kiemelte Makó fejlesztését, amit a kormány regionális ipari, gazdasági, és turisztikai centrumnak, ha újra bizalmat kapnak, de az itt élőknek Tótkomlós és Mezőhegyes fejlesztése is segítséget jelenthet. Utóbbira több tízmilliárd forintot fordít a kormány, új tehenészeti telep, tároló, gépbeszerzésről, a teljes szakközépiskola felújításáról, szálloda bővítéséről van döntés. A közel 10 ezer hektáros állami mintagazdaságban már most is 450 ember dolgozik.

25 milliárd forintért pedig a Maros és Mezőhegyes közötti öntözőcsatorna rendszert fejlesztik, ami a mezőgazdaságból élőknek jelent komoly segítséget. A Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádpalota út javítására és kerékpárútra pedig 4,5 milliárd forint van félretéve. A térség országgyűlési képviselője a kormány adózási rendszert érintő döntéseiről és terveiről is beszélt.

– Minden gyermek után járó adókedvezményt, támogatást meg kell védeni az április 8-i szavazás alkalmával. 2002-ben az volt az első dolga a szocialista kormánynak, hogy a gyerekek után az adókedvezményt azonnal eltörölte. Ma, ha valaki három gyermeket nevel, akkor nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, ha kettőt, akkor pedig jelentős kedvezményeket kap. A mi politikánk lényege abban áll, hogy a személyi jövedelemadót egy számjegyűre szeretnénk csökkenteni, ez ilyen világos – mondta el.

Hozzátette nagyon sajnálja, hogy most az ellenzéknek ilyen fontos kérdésekről fogalma sincs, nem hallani ilyen programpontokat. Lakossági kérdésre a kormányt érintő támadásokra is kitért, kiemelve, hogy a gyűlöletből nem fog egy méter aszfalt sem épülni.

– Most minden este azt látom, hogy az RTL Klub, az ATV, a Hír Tv bennünket mocskol, folyik folyamatosan egy gyűlöletkampány, Orbán Viktor ellen mindennap, a mellékszereplők is időnként kapnak egy-egy pofont. Így működik ez a választási kampány, de nem beszélünk arról, hogy az emberek sorsa mitől lesz jobb. Erre nem nagyon kapunk választ, pedig valaminek a tagadása még nem jelenti a probléma megoldását – hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy nem csak valami ellen kellene szavazni, hanem egy irány mellett is, mert továbbra sem világos, hogy ha nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, akkor kicsoda.

– A másik lehetőség, az erőviszonyok azt mutatják hogy Gyurcsánynak, a szocialistáknak, az LMP-nek és Vona Gábornak össze kell fogni ahhoz, hogy többségük legyen. Nekem az a véleményem, hogy a hibákkal együtt is mi jobban tudjuk ezt az országot kormányozni, mint ez a szivárvány. Egyiküknek sem lesz úgy tűnik többsége a parlamentben, nyilvánvalóan össze kell állniuk. Ebből mi fog kijönni? Ez egy nagyon izgalmas és érdekes kérdés – fejtette ki Lázár János.

Mint a pitvarosi Tószegi Gyula felvetéséből kiderült, az egészségház megépítéséhez még hiányzik a településnek 100 millió forintja, mert ennyivel drágultak a költségek mióta beadták a pályázatot rá. A térség országgyűlési képviselője erre azt mondta, hogy ha lehetősége lesz rá képviselőként, akkor ezt is meg fogják tudni oldani, hasonló esetben eddig is pótoltak már ki forrásokat településeknek.

 

Borítókép/fotók: Radó-Hájas Dóra