Hírek Színes

Makocino – online te(l)jeskávé

Tótkomlósi mellek, gázolajszagú ásványvíz, műanyag hallakoma és egy zúzós esztendő. Szombati koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Mell

Tótkomlós felett az ég.

A Vásárhely24 különleges felhőkre lett figyelmes a tótkomlósi tájban.

„A mammatus felhők minden alkalommal […] kifejlett zivatarfelhőkhöz társulnak. Olyan felhődudorokból áll (a latin „mamma” = mell) szóból), melyek a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. A hatalmas vattákra emlékeztető megjelenés a nagy labilitásra és várható heves zivatarokra figyelmeztet.”

Nap képe: Mammatus felhők Tótkomlós felett – Vásárhely24

A tegnapi zivatarokat különleges felhők tették igazán látványossá. A mammatus felhők minden alkalommal – így tegnap is – kifejlett zivatarfelhőkhöz társulnak. Olyan felhődudorokból áll (a latin „mamma”, =mell) szóból), melyek a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. A hatalmas vattákra emlékeztető megjelenés a nagy labilitásra és várható heves zivatarokra figyelmeztet.

Mellékszag

Odavágott a Nébih.

Szagos volt az ásványvíz, kivonták a forgalomból – írja a Promenad.hu.

„Emberi fogyasztásra alkalmatlan San Benedetto ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a laborvizsgálatok megerősítették a fogyasztók érzékszervi kifogását: több palackban undort keltő, fertőtlenítőszerre, kénhidrogénre, valamint gázolajra emlékeztető mellékszagú volt az ásványvíz.”

Szagos volt az ásványvíz – kivonta a Nébih a forgalomból – A hírek főutcája

Emberi fogyasztásra alkalmatlan San Benedetto ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a laborvizsgálatok megerősítették a fogyasztók érzékszervi kifogását: több palackban undort keltő, fertőtlenítőszerre, kénhidrogénre valamint gázolajra emlékeztető mellékszagú volt az ásványvíz. A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint fogyasztói bejelentés alapján vizsgálták az interneten rendelt Aqua Minerale San Benedetto S.p.a.

Csúcsragadozó

Műanyag hallakoma.

Harminc éven belül több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal, ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet a Világgazdasági Fórum előrejelzése alapján a Magyar Nemzet Online.

„A közepes mélységben élő halak jelentik az óceánok biomasszájának nagy részét, és ily módon a nagyobb ragadozó halak és emlősök (például a tonhal, a cápák és a lazac) fő táplálékforrását adják. A nagyobb testű halak között pedig sok olyan fajt találunk, amelyek a halászat fő célpontjai. Márpedig ha a műanyag a táplálkozási hálózat alacsonyabb szintjein bekerül az állatok szervezetébe, akkor onnan megállíthatatlanul továbbjut a magasabb szintekig, egészen a csúcsragadozóig – legyen az a cápa vagy éppen az ember.”

Aki halat eszik, műanyagot is eszik

Harminc éven belül több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal – áll a Világgazdasági Fórum előrejelzésében. A tengerekbe jutó műanyaghulladék, amely olyan hatalmas kiterjedésű szigetekké állt össze szerte a földön, hogy az már a hajóközlekedést veszélyezteti, a bolygó egyik legfontosabb környezetvédelmi problémájává lépett elő.

Potenciál

Zúzós esztendő.

A 24.hu bemutatja, miért tartják 1983-at a metál legjobb évének.

„Szépen csendben megjelent két album két fiatal zenekartól, amelyeket azelőtt senki nem ismert, ők viszont már akkor érezték, hogy zenéjükben ott van a potenciál az összes korábbi legenda földbe tiprására. Ezt a két együttest Slayernek és Metallicának hívták. A titánok és Zeusz között megérett az idő a hatalomátvételre.”

Nincs kegyelem, öljétek meg mind! – A metal legjobb éve

Az 1983-as év felszínét vizsgálva a hatalmas, tektonikus, gigászi összecsapások esztendejeként jellemezhető a metalszíntéren. Először is ott volt a küzdelem a popzenével. A ’80-as évek elejére főként a brit heavy metal új hullámának (NWOBHM) köszönhetően soha nem látott népszerűség övezte a műfajt, ami azzal tetőzött be, amikor az (egyébként amerikai) Quiet Riot csodás című Metal Health lemeze egészen a Billboard lemezeladási lista éléig jutott, a legelsőként ebben a műfajban, méghozzá a Police albumát taszítva le onnan.