Hírek Színes

144 éve született Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca

A magyar lósport és lótenyésztés büszkesége 1874-ben ezen a napon látta meg a napvilágot. A Magyarországon tenyésztett versenylovat Európában a magyar csoda titulussal illették sikerei miatt.

MH – Színes

A Tápiószentmártonon született versenyló nemcsak sikereivel vált világhírűvé, hanem azzal is, hogy kancaként verte meg a méneket, ami ritka ebben a sportban. 54 alkalommal állt rajthoz és 54 alkalommal aratott győzelmet az angol telivér szülőktől származó Kincsem. Krúdy Gyula 1926-ban így írt róla:

–Kincsem volt az, aki fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon – írta Taral, a csodalovas és a 100 éves lóverseny című írásában. Hozzátéve, hogy voltaképpen ezért neveltek csikókat az urak az utolsó ötven évben, hogy utolérjék a legendás Blaskovich Ernőt, akié Kincsem is volt.

Ízületei azonban sajnos megkoptak hatéves korára, így abba kellett hagynia a versenyzést. Tenyészkancaként viszont továbbvitte kiváló telivér vérvonalát: öt csikót ellett a legjobb magyar tenyészménektől.

Kincsem sikerét jelzi, hogy a budapesti Kincsem Park is az ő nevét hordozza, illetve Sárneczky Krisztián csillagász által felfedezett aszteroida is őrzi a nevét. 2017-ben pedig egy film is készült, amely valóságos eseményeket is tartalmazó feldolgozásban mutatja be a csodakanca és gazdája életét, illetve a kor viszonyait.

Borítókép: Kincsem, „a legyőzhetetlen csodakanca” – Emil Adam festménye, 1878