Belföld Hírek Kiemelt hírek

Összefogásról üzengetett egymásnak az ellenzék

Az ellenzéki pártok március 15-i megemlékezésein újra szóba kerültek az együttműködési tárgyalások. A Jobbik továbbra is mereven elzárkózik.

MH – MTI szemle

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a bejutásra esélyes demokratikus ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk abban, hogy egyetlen jelöltet állítanak a Fidesszel szemben, a többieknek pedig segíteniük kell, hogy a legesélyesebbek győzhessenek. A megállapodás nem lehetőség, hanem kötelesség, nem érdekesek a régi sérelmek, a korábbi viták, meg kell egyezni  – hangsúlyozta.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója közleményében arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a baloldali pártok közös március 15-i megemlékezésén azt mondta, készek megtenni azt, amit eddig soha, mert tárgyalni kell a Jobbikkal. A Jobbik nem vesz részt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke által kezdeményezett tárgyaláson.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is az ellenzéki pártok szélesebb együttműködése mellett foglalt állást, és azt mondta, akár az ördöggel is lehet szövetkezni. Megfogalmazása szerint ha Vona Gábor Jobbik-elnök nyeri a választást, az is Orbán Viktor-győzelem lesz. “Ne gondoljátok azt, hogy minden mindegy, csak ne Orbán legyen” – mondta. A Párbeszéd társelnöke közölte, ott lesznek a DK elnöke által kezdeményezett tárgyaláson, és az MSZP-Párbeszéd is kész arra, hogy egyoldalúan visszaléptessen jelölteket az egyéni választókerületekben. Hozzátette ugyanakkor: “ki fogjuk taposni a pártokból”, hogy létrejöjjön egy szélesebb összefogás.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt: a márciusi ifjak is felismerték, hogy egyedül senkinek nem megy, ezt 2018-ban a magyar demokratáknak is fel kell ismerniük. Hozzátette: demokratának demokrata a párja, demokráciát csak demokratákkal lehet újraépíteni, áldemokratákkal, “cukiskodókkal” nem megy. Az ellenzéki politikus szerint a Jobbik nem a megoldás, hanem a probléma része. Minden, a Jobbikra leadott szavazat kukába dobott szavazat, az Orbán Viktort segíti, és a baloldali pártok nem segíthetik őt – közölte.