Hírek Kiemelt hírek Makó

Az 1848-as események kovácsolták össze a makóiakat (videóval)

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Forgatós Táncegyüttes egy táncszínházi előadással készült. A Kossuth-szobornál több százan gyűltek össze, hogy fejet hajtsanak őseink és hőseink előtt.

Gajáta Fanni – Makó

Ünnepi zászlófelvonással vette kezdetét a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezés a főtéren. Ivancsics Ilona színművész Juhász Gyula: Március idusára és Petőfi Sándor: Világosságot című verseit szavalta el. A színésznőt Farkas Éva Erzsébet polgármester ünnepi beszéde követte. A város első embere a makói március 15-ei eseményekre is visszaemlékezett – a Maros-parti településre 5 nappal később érkezett meg a forradalom híre, 1848 nyarán pedig több tízezer délvidéki magyar menekült Makóra és a térségi településekre. Az akkori püspöki rezidenciából hadikórházat alakítottak ki és azt az itt élők összefogásából rendezték be.

navigate_before
navigate_next

– A forradalom egyesítette a város népét. Mily’ méltó lenne példát venni róluk ebben az egyesítésben – fogalmazott a polgármester. –Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk Magyarországért, a magyar szabadságért, a függetlenségünkért. Idegenekké válhatunk saját országunkban, saját településeinken a 21. században is. Mindaz, amiért a történelem során mi magyarok küzdöttünk, amiért 1848-ban küzdöttek, azt mind elveszíthetjük. Mindaz, amiért az elmúlt években megdolgoztunk, közösen, vállat vetve, mind elveszíthetjük.

Az ünnepi műsort a Guti Hanna, Kira és Zoé éneke, illetve a Forgatós Táncegyüttes tette színesebbé: a Doktor László által vezetett csoport az 1848-as eseményeket idézte fel a táncos-zenés produkcióval. A forgatós vezetőjét is a polgármester is méltatta, ugyanis Doktor László tegnap állami kitüntetést vehetett át a Parlamentben.

navigate_before
navigate_next

A műsort koszorúzás zárta. A programon közreműködött a Makói Magánzene Iskola és a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar is.