Hírek Kiemelt hírek Térség

Ombudsman: egy polgármester nem a titkosszolgálatnak dolgozik

Jogellenes a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter diktafonos hangrögzítési tevékenysége – erről Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos beszélt a Vásárhely24-nek.

MH-Vásárhely 24

– A diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint Márki-Zay Péter tevékenysége jogellenes adatkezelésnek minősül, amikor a hivatal dolgozóival, külső személyekkel, üzletemberekkel vagy más politikusokkal folytatott beszélgetéseit diktafonnal rögzíti.

Mint ismeretes, a város korábbi aljegyzője számolt be róla korábban a Vásárhely24-nek: az új településvezető bekapcsolt hangrögzítővel beszélgetett az emberekkel. A jogásznő úgy fogalmazott, azon sem lepődne meg, ha a polgármester később összevagdosott, manipulált felvételekkel állna elő. Bár Márki-Zay szerint a volt aljegyző szinte minden mondata hazugságokat tartalmaz, később a sajtónak elismerte: valóban használja a diktafonját.

Péterfalvi Attila szerint a legjobb lenne, ha Márki-Zay Péter belátná, hogy a beszélgetések rögzítése jogellenes, és befejezné ezt a tevékenységet. Az adatvédelmi biztos szerint a polgármester diktafonos hangrögzítése több ponton is támadható. Először, csak az érintett személyek beleegyezésével készíthet bárki is hangfelvételeket, titokban nem. Másodszor, a polgármester nyilatkozzon arról, hogy mihez kezd ezekkel a felvételekkel! Adjon magyarázatot arra: mi a célja ezzel a kétes eljárással!

A NAIH elnöke szerint egy polgármester nem a titkosszolgálatnak dolgozik: semmilyen jogosítványa nincs a titkos adatgyűjtésre. A titkosszolgálati eszközökkel dolgozó szervezeteknek (például rendőrség, NAV) törvényi felhatalmazásuk van, és tevékenységük folyamatos kontroll alatt áll. Péterfalvi Attila szerint ha a polgármesternek bűncselekményről van tudomása, jelentse a bűnüldöző szerveknek. Ugyanakkor – tette hozzá a biztos – a polgármester arra ügyeljen, hogy jogellenes adatkezelésével ő maga ne kövessen el törvénysértést!