Hírek

Meghalt a világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking

A családja közölte a hírt, miszerint szerdára virradóra, cambridge-i házában hunyt el a 76 éves brit tudós. Az „asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett Hawking korunk egyik legkiemelkedőbb elméje volt.

MH

1942. január 8-án született, tizenhét évesen az Oxfordi Egyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, ahol kiváló eredménnyel fizikából szerzett diplomát. Ezt követően Cambridge-re került, kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait követően 1966-ban doktori fokozatot szerzett.

Ebben az időszakban diagnosztizálták nála azt a gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózis) amely a mozgató idegpályák elsorvadását okozta, így elsőnek bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült. És bár az orvosok kevés időt jósoltak neki, ezek után még évtizedekig dolgozott, mert bár a testére kihatással volt a betegség, az elméjére szerencsére nem: a beszédszintetizátora által tudott kommunikálni.

Az 1988-as megjelenésű Az idő rövid története című könyve hozta meg az ismertséget számára, amely közérthetősége miatt a tudományokban kevésbé jártas olvasók számára is élvezhető alkotás lett. Sikerét mutatja, hogy negyven nyelvre lefordították, és harmincmillió példány kelt el belőle. Munkáit számos kitüntetéssel díjazták, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, majd harminchét évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék Lucas-professzori, azaz tanszékvezetői posztját, amelyet Newton is betöltött.

Bár 2009-ben nyugdíjba vonult, a Cambridge-i Egyetemen relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportját vezette ezután. Szakmai sikerei mellett a laikusoknak szóló munkái által vált azon kevés tudósok közé, akik a populáris kultúrában is helyet kaptak – ilyen volt például Albert Einstein is.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: Facebook/Stephen Hawking