Az 1998-as anyagokból készült kamarakiállítás a forradalom és szabadságharc évfordulójára. A múzeumi megnyitón átadták a „Tetten érthető múlt” pályázatának díját is, amelyet Sipos Maja Flóra érdemelt ki munkájával.

Kiss Dániel – Makó

Technikai okok miatt a Hátrahagyottak emlékezete című kiállítás elmaradt, helyette pedig a Makói Művésztelep 1998-as anyagából állított össze a múzeum egy kamarakiállítást. A lemondás váratlanul érintette a múzeumigazgatót, de örült, hogy így végül ezek a művek kerültek kiállításra.

– Nagyon megijedtünk, de most végignézve ezeken az alkotásokon lehet örülök is, hogy így történt ez, hogy a művésztelep anyaga került a 170. évfordulóra. A 150.-en is kiállításra került, és most húsz év múlva, igenis kell ismételten róla beszélnünk, hogy lássuk a kincseinket, lássuk, hogy mi van a gyűjteményünkben, kik dolgoztak itt nálunk a városban, kik jártak ide, kik szerették Makót. A művészek ezeket az alkotásokat a városnak ajándékozták, tehát én azt gondolom, hogy ezt jól kell kezelni, jól kell ezzel gazdálkodni, és ilyen jeles évfordulókon mindenképpen ki kell tenni – mondta el Szikszai Zsuzsanna. Hozzátette, hogy akárcsak 20 éve, most az Itt az idő! nevet választották a tárlat címének, hiszen még mindig aktuális, és példát lehet meríteni az akkori emberekből, hősökből az összefogáshoz.

Kihirdették a megnyitón a „Tetten érthető múlt” néprajzi- és történeti gyűjtőpályázat eredményét, amelyet Sipos Maja Flóra nyert. A József Attila Gimnázium 11.C osztályos tanulójához nagyon közel áll a történelem, a katonasírok felújítását is ő találta ki, mostani munkája ezt is magában foglalta. Továbbá családi relikviáit is bemutatta a pályázatban, illetve egy mostani kutatásról is írt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest